‘Uniformer gewas, betere sortering en een hogere opbrengst’

Elke keer als Timmermans Agri-Service uit America de aardappelen van zijn klant spuit tegen phytophthora, meet de Yara N-sensor ALS op het dak van de zelfrijdende spuit de stikstofinhoud van het gewas. ‘Het scannen gaat zo vanzelf, zonder extra moeite. De eerste scan vond plaats half juni, daarna hebben we nog vier keer gemeten ‘, zegt planner René Gerrits. ‘Als je op de spuit zit, zie je heel goed hoe het gewas erbij staat. Maar de sensor ziet de stikstofbehoefte beter en eerder.’
Het gewasverzorgingsbedrijf is een van de deelnemers aan het waardenetwerk. Naast de percelen binnen het project, namen ze ook percelen van andere klanten mee, om ervaring op te doen en om de reacties van de akkerbouwers te horen. Timmermans Agri-Service importeert de sensordata in Akkerweb.nl, maar maakt vervolgens zelf de strooikaarten aan.
Het bedrijf is geen nieuwkomer op het gebied van precisiebemesting, maar de achtereenvolgende metingen geven nieuwe inzichten. Teeltspecialist Pascal Boskamp was verrast door de grote variatie binnen een perceel. ‘Tussen twee delen van het perceel kan wel 30 à 40 procent verschil bestaan in stikstofinhoud. Met deze gegevens kun je veel beter plaatsspecifiek strooien. En door de betere inzet van de kunstmest blijkt dit jaar de gift iets lager uit te komen’, vertelt hij.
‘De deelnemende akkerbouwers geven aan dat ze een uniformere gewasgroei zagen en ook een uniformere en bovendien hoge opbrengst bij een betere sortering. Er moet nu draagvlak onder de aardappeltelers groeien, wil het echt doorbreken. Sensing kost geld; daar staan tegenover mogelijk minder kunstmestgebruik, optimalisatie van de opbrengst en voldoen aan de mineralenwetgeving’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer