Meer aandacht fosfaatefficiëntie
Initiatieven om de fosfaatruimte zo optimaal mogelijk te benutten, komen onder druk van de fosfaatrechten van verschillende kanten op de melkveehouders af.
Arno de SnooForFarmers liet deze week weten met een nieuw assortiment BEX-voeders te komen. In dat voer zit minder fosfor. Boeren verlagen daarmee hun fosforaanvoer. Dat levert dan weer een hogere fosfaatefficiëntie op voor de ondernemer.
De adviseurs en accountants van Countus willen de boeren in actie komen om fosfaatruimte te winnen. ‘Hoe de verdeling van de fosfaatrechten eruit gaat zien, is nog niet duidelijk’, zegt Jaap Gielen van Countus. ‘Maar voor intensieve ondernemers en bedrijven die willen groeien is het niet alleen belangrijk om de benodigde grond uit te rekenen, die ondernemers moeten ook weten wat zij kunnen doen om de fosfaatproductie zo optimaal mogelijk in te richten.’
‘De tijd dat boeren pas aan het einde van het jaar inzicht kregen in hun fosfaatproductie, is eigenlijk wel voorbij’, stelt Gielen. ‘Als ondernemer moet je vanaf het begin weten waar je op aanstuurt in 2016.’
0,1 gram
Adviseurs stellen dat melkveehouders in actie moeten komen. Gielen rekent voor dat een minieme verlaging van 0,1 gram fosfor in het rantsoen een melkveebedrijf met een fosfaatoverschot van meer dan 20 kilo per hectare al veel geld kan opleveren.
‘Op 100 koeien bespaar je met die 0,1 gram 200 kilo fosfaat. Dat is financieel 3.000 euro aan mestafvoer en 8.000 euro aan lease van fosfaatrechten. Daarbij gaan we uit van een prijs van 40 euro per kilo fosfaat. Dit is omgerekend wat de afgelopen tien jaar gemiddeld ook betaald is voor leasemelk.’
ForFarmers komt ook met dergelijke berekeningen. Door een verlaging van 1 gram fosfor per kilo krachtvoer kan een melkveehouder een flink aantal stuks vee meer houden. De voerproducent geeft als voorbeeld een bedrijf met 100 koeien, 8.500 kilo melk per koe en zeven stuks jongvee per tien melkkoeien. Dan betekent de fosforverlaging in het krachtvoer dat er vijftien koeien extra kunnen worden aangehouden.
Grondmaatschap
Het verminderen van fosfaat op het bedrijf kan voor boeren ook betekenen dat zijn minder grond hoeven aan te kopen of te huren.
Countus wil melkveehouders ook interesseren voor het aangaan van grondmaatschappen. Een stakende melkveehouder die zijn grond inbrengt in een maatschap met een groeiende melkveehouder kan op die manier fiscaal ondernemer blijven. En het levert de stoppende ondernemer ook nog eens tal van fiscale voordelen op.
Lees ook
Marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
Krone KW7.70 schudder
2004, P.O.A.
-
7635
Gebruikt, € 17.500
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Woensdag3° / -1°50 %
-
Donderdag7° / 2°70 %
-
Vrijdag7° / 2°60 %