Fokwaarde voeropname koe
De Genetische Evaluatie Stieren (GES) komt waarschijnlijk in april volgend jaar met een fokwaarde voor voeropname. Dit is deels erfelijk bepaald. Later wordt de voeropname ook meegenomen in de Inet.
Op basis van onderzoek bleek een duidelijk verschil in voeropname. Die voeropname kan mede worden voorspeld op basis van gegevens als melkproductie, gehalten en lichaamsgewicht. Het geeft een betrouwbaarheid van 55 tot 60 procent, zo werd woensdag duidelijk tijdens de GES-dag.
Overigens wordt voor dit lichaamsgewicht vooral gebruikgemaakt van een voorspeller. Het werkelijke lichaamsgewicht, zoals dat door sommige automatische melksystemen wordt gemeten, is geen optie, weet professor Roel Veerkamp, coördinator bij het GES. 'Dat schommelt te veel gedurende de lactatie.'
Grote koeien nemen meer voer op. In de nieuwe Inet wordt voeropname negatief ingewogen. 'Voer verstrekken betekent immers kosten. Koeien die veel produceren bij weinig voer komen daarom het best uit', stelt analist Gerben de Jong van de Animal Evaluation Unit, dat de rekenregels uitvoert. Hier zijn kleine koeien in het voordeel.
Gewicht moeder
Nieuw is ook dat bij de exterieurfokwaarde ook de leeftijd van de moeder bij de geboorte wordt meegenomen. 'De dochter van een vaars wordt vaak lichter geboren en is hierdoor minder ontwikkeld. Stel dat een stier enkel op vaarzen is ingezet, dan kan dit minder goed ontwikkelde dochters geven dan wanneer hij op bijvoorbeeld derdekalfs koeien is ingezet. Vandaar die correctie', stelt De Jong.
De afkalfleeftijd voor de moeder is vooralsnog enkel meegenomen bij de exterieurkenmerken. Niet op productie. 'Ik zou me kunnen indenken dat een koe die om dit feit minder ontwikkeld is, ook minder melk geeft', geeft De Jong toe.
Verder werkt GES momenteel aan een totaalindex voor de melkrobot. De drie eigenschappen AMS-efficiëntie, melkinterval en gewenning vaarzen hebben een negatief verband met elkaar. Dat geldt in combinatie met uiergezondheid. Zo zal een hogere efficiëntie, oftewel een hoge melksnelheid, eerder leiden tot uierproblemen.
'Om die reden komen we in april met één index voor automatische melksystemen, terwijl ondernemers ook de individuele fokwaarden binnen deze totaalindex kunnen meenemen in de stierkeuze', aldus De Jong.
Hij had nog een nieuwtje op robotgebied: 'Op dit moment denken we na over het verwerken van de melkmetingen door automatische melksystemen in de berekeningen voor de fokwaarden.'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
-
Stiga E-RIDE C300
Nieuw, P.O.A.
-
Claas Tractor Arion 530 (LH) #181171
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro Z-MASTER 4000
2024, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %