Europese melk stroomt naar grasrijke gebieden

Door klimaatverandering en het landbouwbeleid verschuift de productie van melk. 'Er onstaat een milkbelt', zegt Roel Jongeneel, onderzoeker bij LEI-Wagening UR.

Europese+melk+stroomt+naar+grasrijke+gebieden
© Age Posset

Het einde van het melkquotum zorgt voor een groei van melkproductie in zuivelproducerende landen in Noord-Europa.
Andere landen die minder goede productieomstandigheden hebben, verwachten dat de grotere productie de prijs zal drukken.

De productiestijging in de zuivellanden in Europa zoals Nederland geeft druk op de prijs, verwachten zij. Sommige landen reageren daarop om nu al minder te gaan melken, zegt Jongeneel. Hij noemt als voorbeeld Hongarije.

Gras

Uitbreiding is er wel in gebieden waar weidegang mogelijk is en boeren 'melken op gras'. Jongeneel ziet een Europese 'Milk Belt' ontstaan (zie foto).

'De Poolse melkveehouderij breidt uit. Net als Ierland, Noord-Duitsland, Nederland, Denemarken, deel van Frankrijk, Groot-Brittannië en Noord-Italië. Dat zijn allemaal landen met bedrijfssystemen die gebaseerd zijn op ruwvoer, vaak in combinatie met weidegang.'

Lage kosten

De kosten per liter zijn lager in graasgebieden, legt Jongeneel uit. 'Ruwvoer is goedkoper dan krachtvoer en heeft minder last van prijsschommelingen.'

Lees meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
  • Donderdag
    10° / 5°
    75 %
Meer weer