Grote invloed spuitdop op effect NTS

De wijze van toedienen bij vloeibare meststoffen als NTS en Urean kan bij wintertarwe opbrengstverschillen geven tot 900 à 1.000 kilo per hectare. Dat blijkt uit onderzoek op proefboerderij Ebelsheerd in opdracht van Alfing Agrarische Dienstverlening uit Termunterzijl in Noord-Groningen.

Grote+invloed+spuitdop+op+effect+NTS
© Nieuwe Oogst

Han ReindsenIn de proef zijn de spleetdop, ketsdop, 3-gaatsdop en het toedienen van NTS en Urean met slangetjes met elkaar vergeleken. Welke spuitdop geeft de minste verbranding en de beste resultaten bij toediening in wintertarwe? De slangetjes gaven de hoogste opbrengst en de minste verbranding. Op de tweede plaats de 3-gaatsdoppen.
De verschillende objecten hebben allemaal 180 kilo zuivere stikstof per hectare gehad. NTS met slangetjes kwam uit op 12,3 ton per hectare, 3-gaatsdop op 12,1 ton, spleetdop op 11,7 ton en ketsdop 11,4 ton. Gebruik van Urean laat eenzelfde beeld zien: slangetjes 11,9 ton, 3-gaatsdop 11,5 ton, speetdop 11,1 ton en ketstop 10,8 ton.
Bij NTS laat de ketsdop (laagste) en de slangetjes (hoogste) een verschil van ruim 900 kilo zien. Bij Urean zat er tussen de hoogste en de laagste een opbrengstverschil van 1.170 kilo. Deze opbrengsten lagen allemaal ongeveer 500 kilo onder de opbrengsten bij de NTS-proef.
‘Een opbrengstverschil van 900 à 1.000 kilo is heel veel en dat heeft ons verrast’, zegt Bert Alfing. ‘Het verschil komt puur door de wijze van aanwending. Door de NTS en de Urean in rijen ter beschikking te stellen moeten de planten naar de stikstof toe groeien. Dat geeft meer wortelgroei, dikkere stengels en dikke aren.’
De proef bestond uit vier verschillende spuitdoppen en twee vloeibare meststoffen. Alle acht objecten zijn op proefboerderij Ebelsheerd in viervoud aangelegd. Naast de opbrengst per hectare is ook gekeken naar lengte van de plant, legering, verbranding, aren per vierkante meter, hectolitergewicht en bladsapmeting.

Streepjes

Alfing is al veertig jaar actief met vloeibare kunstmest. De toediening met slangetjes en 3-gaatsdop leverde met boeren vaak discussie op. ‘De boeren zagen streepjes op het veld en maakten daarover opmerkingen. Om die reden zijn ze overgestapt naar een 5-gaatsdop en later een 7-gaatsdop’, legt Alfing uit.
De streepjes werden steeds minder, maar de boeren bleven ze zien. Uiteindelijk stapten veel boeren over naar de overloopdop (ketsdop). Alfing had zo zijn twijfels. ‘NTS was oorspronkelijk bedoeld voor de spaakwielinjecteur. Deze bemest in rijen. De planten ontwikkelen daardoor meer wortels, waardoor het gewas minder droogtegevoelig is.’
Het onderzoek op de proefboerderij bevestigt deze gedachte. Wat Alfing het belangrijkste vindt, zijn de resultaten in de praktijk. ‘We zijn de afgelopen tien jaar gegroeid van 1.000 ton Urean in 2004 naar 10.000 ton NTS vorig jaar. Dat is voor mij het bewijs dat NTS niet slechter is dan kalkammonsalpeter.’
NTS 27+3 is Urean waaraan ATS is toegevoegd. Het is een vloeibare meststof die stikstof en zwavel combineert. Het zorgt voor een optimale groei, minder kans op stikstofverliezen en daardoor een goede stikstofbenutting. ‘Belangrijk als we in tarwe op termijn naar misschien 200 of 180 kilo N per hectare moeten’, zegt Alfing.
In NTS zit de stikstof en de zwavel in de natuurlijke verhouding van 9:1. Het gaat om twee soorten zwavel: snel beschikbare sulfaatzwavel en elementaire zwavel dat door micro-organismen wordt omgezet naar sulfaatzwavel. De elementaire zwavel voorkomt ammoniakvervluchtiging en zorgt ervoor dat de stikstof langzaam vrijkomt.
Daarnaast heeft Alfing de indruk dat veel voedingstoffen die in de bodem aanwezig zijn door de elementaire zwavel voor de plant beschikbaar komen. ‘Om dat te laten onderzoeken is voor ons bedrijf te duur. Het onderzoek naar de doppenkeuze hebben we vooral laten doen voor onze klanten. Een andere dop kost niet zo veel en telers hebben er veel aan.’
Het onderzoek naar het effect van de verschillende doppen wordt dit jaar voortgezet. ‘Op het oog is duidelijk te zien dat toediening met slangetjes en 3-gaatsdoppen de meeste wortels en de dikste stengels geeft. Dit jaar willen we dat met metingen vastleggen.’
Alfing heeft de kennis over vloeibare meststoffen opgedaan via pionier Dick Oostenbrink en informatie uit Duitsland. In de beginjaren ging het niet altijd makkelijk. ‘Uit proeven kwam altijd naar voren dat kalkammonsalpeter beter is dan Urean. Door de vervluchtiging klopt dat ook wel een beetje.’

Goede ervaringen

NTS is een modernere vloeibare meststof dan Urean. Door de toevoeging van ATS is er minder vervluchtiging en uitspoeling. ‘Uit proeven blijkt vaak nog steeds dat kalkammonsalpeter beter is dan NTS. Als NTS beter uit de proeven komt, schuiven ze het rapport in de la. Dat komt omdat veel handelaren zijn ingesteld op de verkoop van kunstmestkorrels en geen belang hebben bij een goede uitkomst voor vloeibare meststoffen’, meent Alfing.
Het familiebedrijf verkoopt NTS vooral voor de bemesting van graan, suikerbieten, aardappelen, maïs, koolzaad en grasland. Niet alleen in Groningen, maar steeds meer in heel Nederland. De goede ervaringen in de praktijk zijn voor Alfing het belangrijkste bewijs dat NTS niet slechter is dan kalkammonsalpeter.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer