Grens aan rassenkeuze cichorei
Telers van cichorei moeten er rekening mee houden dat verwerker Sensus op termijn mede de rassenkeuze gaat bepalen. Dit omdat de kwaliteit van inuline bij temperaturen onder nul mede afhankelijk is van het ras.
Han ReindsenBij temperaturen onder nul breekt de inuline versneld af in kortere ketens. Sensus wil dit zoveel mogelijk voorkomen door gebruik te maken van rasverschillen. Een goede kwaliteit inuline is belangrijk om zoveel mogelijk cichorei in de fabriek in Roosendaal te kunnen verwerken.
Sensus maakt onderscheid in kwaliteitsrassen, combi-rassen en opbrengstrassen. Bij verwerking van de cichorei tot in november zouden telers moeten kiezen uit opbrengstrassen, zoals Selenite en Maestoso. Vanaf november zijn combi-rassen gewenst, die bij temperaturen onder nul minder korte suikers vormen. Fugato is zo’n combi-ras. Deze rassen combineren een hoog opbrengstniveau met betere kwaliteit op het einde van de campagne.
‘De rassenkeuze afstemmen op het leveringsmoment is nieuw. Voordat de teler gaat zaaien, moet bekend zijn wanneer hij de cichorei gaat leveren. We zijn aan het nadenken hoe we dit vorm kunnen geven’, zegt René Schunselaar van Sensus Agro. Hij geeft aan dat het een gedachtegang is. ‘Misschien doen we het wel nooit.’
Gebruikmaken van de rasverschillen maakt het mogelijk om de campagne naar achteren te verlengen. Sensus streeft naar een opbrengst van 10 ton inuline per hectare in 2023. Dat komt neer op 60 ton per hectare en 17 procent inuline. Deze grotere behoefte ontstaat vanuit de wereldwijd groeiende vraag naar inuline uit cichorei. Meer tonnen betekent bij eenzelfde verwerkingscapaciteit een langere campagne.
Vliesdoek
Vervroegen van de campagne is ook een manier om de fabriek in Roosendaal optimaal te benutten. Dat zou kunnen door de teelt te vervroegen met vliesdoek. In een proef, met als zaaidatum 7 april, was de opkomst met vliesdoek 192.000 planten per hectare tegen 123.000 zonder vliesdoek.
Het verschil in opkomst van bijna 50 procent is terug te zien in de opbrengst: 54,7 ton met vliesdoek en 45,3 ton zonder vliesdoek. De meeropbrengst van 980 euro per hectare is echter niet voldoende om de extra kosten van 1.150 euro per hectare goed te maken. Met een vroegleveringspremie van Sensus kan het een optie zijn.
De contractvoorwaarden van Sensus blijven voor 2015 gelijk aan die van het afgelopen seizoen. Het betreft een basisprijs van 73,50 euro per ton cichorei, met onder meer een jaartoeslag van 8 euro en een inulineverrekening van 4,60 euro.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
-
7635
Gebruikt, € 17.500
-
Pottinger Ploeg Servo (WD) #25886
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T190
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %