Tegenstellingen in beleid gg-gewas

Afzonderlijke lidstaten van de Europese Unie krijgen meer bevoegdheden op het gebied van de teelt van genetisch gemodificeerde (gg) gewassen. Een verbod hoort tot de mogelijkheden. Tegelijkertijd lossen zeeschepen grote hoeveelheden grondstoffen van genetisch gemodificeerde plantenrassen in de Europese havens.

Jeroen KloosDe EU komt na jarenlange discussie niet tot een vergelijk over toelating van de teelt van gg-gewassen op haar grondgebied. Om die reden is besloten dat lidstaten voortaan zelf kunnen beslissen of de teelt van gg-gewassen op hun grondgebied is toegestaan. Het Europees Parlement heeft enkele weken geleden groen licht gegeven voor de hernationalisatie van de wetgeving hierover.
Vanuit het perspectief van het gelijke speelveld op de gemeenschappelijke markt is dat in theorie een stap terug. De concurrentieverhoudingen tussen producenten zullen binnen de Europese Unie op die manier kunnen verschuiven en door nationaal beleid worden beïnvloed.

Voor- en tegenstanders

Sommige lidstaten, zoals Spanje en het Verenigd Koninkrijk, zijn voorstander van de teelt van genetisch gemodificeerde plantenrassen, terwijl andere landen, waaronder Oostenrijk en Frankrijk, er juist niets van willen weten. Al jaren zijn die tegenstellingen zichtbaar. Ze hebben ertoe geleid dat tot nu toe slechts één gg-gewas – MON810-maïs – in de EU is toegelaten voor de teelt. Maar dan wel met een moratorium op die gg-teelt in acht EU-landen.
Dat geeft scheve verhoudingen. Ondertussen is het ook wel duidelijk geworden dat bedrijven die nieuwe plantenrassen met genetische modificatie ontwikkelen, niet meer de moeite nemen om een aanvraag voor productie in de Europese Unie te doen.
De import van grondstoffen als maïs, soja en koolzaad die geproduceerd zijn met gg-plantenrassen, vindt daarentegen volop plaats. Mondiaal opererende zaaizaadbedrijven en handelaren in grondstoffen zullen zich in steeds mindere mate iets gelegen laten aan het Europese toelatingsbeleid voor de teelt van nieuwe gg-plantenrassen.
Het Europese toelatingsbeleid voor het vermarkten en gebruik van gg-grondstoffen blijft onveranderd. Zeeschepen volgeladen met grondstoffen van genetisch gemodificeerde plantenrassen lossen hun producten in onze havens, die vervolgens worden verwerkt en geconsumeerd op de Europese markt.
Consumentengedrag en maatschappelijke afwegingen zijn dan wel verenigd in dezelfde EU-bevolking, maar kennen tegengestelde invalshoeken.

Rol EFSA blijft

Voor teelt en consumptie zijn er ook verschillende afwegingstrajecten waarbij de European Food Safety Authority (EFSA) een bepalende rol blijft spelen. Lidstaten zullen een gg-teelt dan ook niet zomaar kunnen verbieden. De milieuaspecten en de gevolgen voor de gezondheid worden afdoende door de EFSA beoordeeld en gegarandeerd.
Lidstaten kunnen echter wel afwegingen maken ten aanzien van openbare orde, ruimtelijke ordening en de sociaal-economische impact. Op grond daarvan kunnen ze besluiten geen toelating te geven voor de teelt van een genetisch gemodificeerd plantenras.
Het beleid lijkt in theorie zichzelf tegen te spreken, maar het is misschien daarom juist wel een perfecte afspiegeling van de tegenstellingen in het gedrag van de Europese consument en de maatschappelijk betrokkenheid van diezelfde bevolking.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer