‘Overheid werkt gmo tegen’

Overheidsregels rond biotechnologie en genetisch gemodificeerde gewassen (gmo) leiden vaak tot substantieel hoge investeringskosten. ‘Ze werken vaak averechts’, zegt Justus Wesseler van Wageningen UR.

Han ReindsenDe hoge kosten leiden tot een lager niveau van productontwikkeling en een concentratie in de indus-trie. Daarnaast geeft het een herschikking van onderzoeksprioriteiten en een verschuiving van onderzoek en ontwikkeling naar landen met minder stringente regelgeving.
‘Die trend veroorzaakt zelfs schade aan duurzame ontwikkeling uit oogpunt van milieu en volksgezondheid’, stelde Wesseler donderdag bij zijn aanvaarding van het ambt van gewoon hoogleraar Agrarische economie aan Wageningen University.
Wesseler deed onlangs onderzoek naar het niet-doorgaan van de introductie van zogeheten Golden Rice in India. Die casus illustreert hoe complex economische, sociale en politieke issues zijn bij de introductie van nieuwe technologieën.

Vitamine A

Golden Rice is een rijstvariant die verrijkt is met vitamine A. Onderzoek wees uit dat het een effectieve methode is om het tekort aan vitamine A onder kinderen in zuidelijk en Zuidoost-Azië tegen te gaan.
Het onderzoek liet ook zien dat deze rijst geen negatieve effecten heeft op milieu en volksgezondheid en dat ze beduidend goedkoper is dan alternatieven. Desondanks wekte de introductie grote weerstand bij actiegroepen.
Met een Amerikaanse collega berekende Wesseler de kosten over een periode van tien jaar voor de volksgezondheid in India als gevolg van het niet kunnen invoeren van deze rijstvariant. Het zou gaan om minstens 1,7 miljard dollar.
‘Het is een extreem voorbeeld, maar het laat zien hoe lobbyorganisaties de publieke opinie kunnen beïnvloeden en wetenschappelijk bewijs terzijde kunnen schuiven’, zegt Wesseler. Volgens de hoogleraar rechtvaardigen externe effecten lang niet altijd onmiddellijk overheidsingrijpen. Het nut daarvan zou per geval moeten worden onderzocht.

Acceptatie

LTO-akkerbouwvoorman Jaap Haanstra wijst erop dat maatschappelijke acceptatie bij biotechnologie belangrijk is. Hij geeft aan dat de land- en tuinbouw alleen kan produceren wat de consument wil hebben.
Als het bij gmo-gewassen gaat om thema’s als gezondheid en milieu, is de kans op acceptatie groter dan bij een commerciële invalshoek. Probleem is volgens Haanstra dat verschil in overheidsregels rond gmo invloed heeft op de concurrentiepositie tussen landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer