Geborgde zetels

De LLTB mag per waterschap vier geborgde landbouwzetels benoemen. In Nieuwe Oogst stellen zich elke week twee bestuursleden voor, die vanaf maart de belangen van land- en tuinbouw in de waterschappen behartigen. Deze week: Edwin Michiels van waterschap Peel en Maasvallei en Léon Wolters van waterschap Roer en Overmaas.

Edwin Michiels

Samen met mijn vrouw heb ik een gemengd bedrijf in Melderslo met akkerbouw, bloembollen en vleesvarkens.
Om agrarische productie veilig te stellen en om voldoende infiltratieoppervlak voor regenwater te behouden voor mens en dier, boer en burger, is het een maatschappelijke opgave zo spaarzaam mogelijk om te gaan met onze landbouwgronden.
Voldoende afvoer van een teveel aan water in balans brengen met het voldoende bufferen van water in een periode van droogte is een van de speerpunten.
Zowel de maatschappelijke als ook de economische waarde van de agrarische sector moeten meegenomen worden in alle ontwikkelingen rondom natuurdoelstellingen. We moeten te hoge ambities temperen en samenwerken aan praktische en economisch duurzame oplossingen.
Als waterschapsbestuurder vanuit de LLTB ben je niet alleen een brug tussen de agrarische sector en de organisatie, maar ook tussen boer en burger, agro en natuur. Het is daarom van groot belang om ontwikkelingen gezamenlijk op te pakken.

Léon Wolters

Ik ben 48 jaar, getrouwd met Mariëlle en we hebben twee kinderen. We wonen in Vlodrop, op hoeve Moorsel, een gemengd landbouwbedrijf met akkerbouw, bloembollen, vaste planten en agrarisch natuurbeheer.
Vanuit mijn bestuurlijk verleden bij de LLTB ben ik nauw betrokken geweest bij het opstellen van het Gewenst Grond- en Oppervlaktewaterregime (GGOR).
Beregening is een must voor de landbouw, ook in de kwetsbare gebieden. Uit onderzoek in het kader van GGOR blijkt dat onttrekking door beregening minimaal effect heeft op de grondwaterstand in deze gebieden. Ik vraag me dus af: waarom extra streng beleid?
De kerntaak van het waterschap, waterbeheer, kan veel beter en efficiënter, waardoor het grondgebruik te optimaliseren is. Waterbeheer met alleen stuwen is onvoldoende. Wil je tot een optimaal resultaat komen, dan moet hier ook een middel als kavelverbetering bij.
De grootste uitdaging van de land- en tuinbouw is te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Met inzet van slimme technieken en vanggewassen langs slootkanten komen we hier al een heel eind mee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer