Bouwgrond of niet

Indien er problemen rijzen na de aankoop van gronden, komt het aan op de vraag wat de koper op basis van de koopovereenkomst mocht verwachten van het gekochte.

Moniek WithaarDat de tekst van de koopovereenkomst niet zonder meer doorslaggevend is, blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch van 18 september 2014.
In die zaak had de verkoper twee aaneengesloten percelen grond verkocht onder de aanduiding ‘bouwgrond’. De koper had het plan om op het ene perceel een woonhuis te realiseren en op het andere perceel een garage.
Na de verkoop bleek dat op dat laatste perceel een agrarische bestemming rust in plaats van de door de koper veronderstelde woonbestemming. De koper stelde zich op het standpunt dat de gronden niet beschikken over de eigenschappen die hij op basis van de koopovereenkomst mocht verwachten.
Het gerechtshof is het niet met de koper eens en oordeelt dat er sprake is van bouwgrond. Hoewel de koper op basis van de formulering van de koopovereenkomst mocht uitgaan van een op het perceel rustende woonbestemming, gaat het volgens het gerechtshof ook om de vraag of de percelen feitelijk als bouwgrond kunnen worden gebruikt.
Het gerechtshof acht daarvoor van belang dat de gemeente bevestigt dat de bouw van de garage op het perceel niet wordt belemmerd door de agrarische bestemming; er kan zelfs vergunningsvrij worden gebouwd. De koper kan de gronden dus gebruiken als bouwgrond.
Ondanks de agrarische bestemming komen de gronden toch overeen met hetgeen de koper op basis van de koopovereenkomst mocht verwachten. Het is dus van belang is om tekst en bewoordingen zorgvuldig te bestuderen en bij de verkoper na te gaan of hij uw interpretatie van belangrijke begrippen deelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer