NAK-winst hoger dan begroot

Keuringsdienst NAK realiseerde over 2014 een bedrijfsresultaat van 2,9 miljoen euro, terwijl een winst van ruim 0,5 miljoen euro was begroot.

Haijo Dodde
NAK-directeur Eric Casteleijn presenteerde de financiële resultaten van de keuringsdienst deze week tijdens de eerste telersvergadering in Swifterbant. Hij vertelde onder meer dat de omzet met 22,4 miljoen euro zo’n 2 miljoen euro meer was dan begroot.
‘We hebben behoorlijk meer pootgoed gecertificeerd dan begroot. Ook is er uiteindelijk een veel groter areaal bemonsterd op AM’, vertelt Casteleijn. ‘Verder heeft de besmetting van een aardappelkweekbedrijf met Potato Spindle Tuber Viroid (PSTVd) in het laboratorium voor extra werk gezorgd.’ Het betere resultaat is daarmee vooral een gevolg van extra keuringswerkzaamheden die nauwelijks meer bedrijfskosten veroorzaakten.
Voor dit jaar verwacht de NAK dat de omzet terugvalt naar 20 miljoen euro, zoals die ook begroot was voor vorig jaar. De lagere omzet is gebaseerd op onder meer de certificering van 1 miljoen ton pootgoed. Casteleijn tekent daarbij aan dat de tarieven voor certificering verlaagd zijn.
In de begroting voor 2015 gaat de NAK uit van een negatief bedrijfsresultaat van 250.000 euro. Dat is naast een lagere omzet ook het gevolg van iets hogere bedrijfskosten, omdat de NAK doorgaat met investeringen om verdere efficiëntiewinst te behalen in de bedrijfsvoering. Casteleijn wijst erop dat het negatieve bedrijfsresultaat volgend jaar eenvoudig opgevangen kan worden met het relatief hoge eigen vermogen van de keuringsdienst.
Overigens heeft het NAK-bestuur besloten om het eigen vermogen van 16 miljoen euro gedeeltelijk af te bouwen. Casteleijn meldde tijdens de bijeenkomst in Swifterbant dat de afbouw onder meer gebeurt door een telerskorting van 10 procent op diverse keuringswerkzaamheden te berekenen.
Overigens blijven de reguliere tarieven van de NAK voor het keuren van pootgoed in 2015 ongewijzigd. Pootgoedtelers hoeven voor de onderzoeken ten behoeve van erwinia en chitwoodi ook komend jaar nog geen bijdrage te betalen. Voor de keuring van zaaizaad verhoogt de NAK de tarieven wel met 1,5 procent.

Belang Ordeon

Verder heeft de NAK afgelopen jaar een meerderheidsbelang van 70 procent in dochteronderneming Ordeon, voorheen NAK Agro, overgedragen aan Vincotte. Dit is een Belgische certificeringsinstelling. Casteleijn wil niet zeggen hoeveel geld gemoeid is bij deze transactie. Wel wordt ook deze financiële opbrengst toegevoegd aan het vermogen van de keuringsdienst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer