Concrete antwoorden op probleem koprot
Het onderzoek door PPO Lelystad naar koprot in de periode van 2012 tot en met 2014 heeft een effectief middel en de ontwikkeling van de eerste bestrijdingsstrategieën opgeleverd.
Haijo DoddeDe aantastingen door koprot vallen dit jaar mee, constateert onderzoeker Chris de Visser van PPO Lelystad. ‘Wellicht heeft de afdekplicht voor afvalhopen met uienresten toch effect. De schimmel is overigens nog wel degelijk aanwezig, maar de druk is veel minder zwaar dan voorgaande twee seizoenen.’
De Visser besprak deze week de resultaten van het onderzoek naar koprot tijdens de themadag uien van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in Dronten. Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van het Uienplatform en gefinancierd door een groot aantal partijen in de Nederlandse uienketen.
Het onderzoek leverde in 2012 een eerste indruk op van middelen die een werking hebben op koprot na een test in doorspuitschema’s. Conclusie was dat Signum het meest effectief is tegen koprot en dat ook Fandango, Olympus en een experimenteel middel een redelijke werking hebben.
In de jaren 2013 en 2014 zijn naast doorspuitschema’s ook bestrijdingsstrategieën getest met verschillende middelen en spuitmomenten. De objecten voor de koprotproef van afgelopen jaar bestonden onder meer uit zeven bestrijdingsschema’s zoals ze in de praktijk worden toegepast. De Visser legt uit dat op drie momenten in het groeiseizoen, van half juli tot eind augustus, kunstmatig sporen van koprot in het proefperceel zijn aangebracht.
Vroege infecties
‘Op basis van de resultaten is onze conclusie dat de bestrijding van de vroege infecties essentieel is. Een belangrijk bestrijdingsmoment lijkt het begin van de bolvorming. Afgelopen jaar was dat in de derde week van juli’, geeft De Visser aan.
Over de volledige onderzoeksperiode van drie jaar komt de gemiddelde aantasting van de onbehandelde objecten uit op 40 procent, vertelt de onderzoeker. De objecten met alleen Signum scoren gemiddeld het beste met 6 procent aantasting. De gemiddelde aantastingsniveaus van Fandango en Olympus eindigen net boven 10 procent.
‘Het is duidelijk dat we nu kunnen beschikken over effectieve middelen’, concludeert De Visser. ‘Maar 100 procent bestrijding bereiken we nog niet. Voor de timing van de bespuitingen is nog wel winst te halen. Het is daarom van belang dat we doorgaan met het valideren van het waarschuwingssys-teem voor koprot om toe te kunnen passen in de praktijk.’
Ook adviseert PPO uientelers vanuit resistentiemanagement om middelen zoveel mogelijk af te wisselen. De Visser: ‘Verder blijft het na de oogst van belang dat de halzen van de uien snel en effectief indrogen.’
Het onderzoek naar koprot krijgt in 2015 een vervolg met als doel om te komen tot een goed en effectief management van de schimmelziekte.
Concreet gaat het onderzoek over het effect van het vergisten van uien op koprot. Daarnaast komt er een test met detectiesystemen om snel te kunnen vaststellen of de schimmel in een gewas aanwezig is.
‘Belangrijkste onderzoeksvraag blijft nog steeds: waar komen de sporen van koprot vandaan?’ besluit De Visser.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5712-SL D4 EF
2017, P.O.A.
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31149
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 5125R + voorlader
2019, € 73.000
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %