Neventak in KringloopWijzer

Melkveehouders kunnen voortaan neventakken zoals akkerbouwgewassen en intensieve veehouderij meenemen in de Kringloopwijzer. Daarnaast zijn in de nieuwe versie de resultaten van voorgaande jaren in te lezen.

René LuijmesBedrijven met een fosfaatoverschot over 2015 dienen de KringloopWijzer verplicht te gebruiken. Ongeveer 60 procent van de melkveebedrijven hebben naast melkvee een beperkte neventak.
De bedrijven houden andere dieren op hun bedrijf naast melkvee of telen andere gewassen dan gras en maïs. Op ruim een kwart van de melkveebedrijven komt meer dan 0,5 hectare andere gewassen dan snijmaïs en grasland voor. Dit zijn over het algemeen granen, suikerbieten en aardappelen.
Voor een aantal neventakken - akkerbouw, vleesvarkens, zeugen, vleeskuikens, leghennen - is nu alleen de benodigde invoer voor de KringloopWijzer klaar. Het rekenen met de neventakken kan vanaf februari. Als de actuele versie is gebruikt is extra invoer is dan niet meer nodig.
Voordeel van de vernieuwde KringloopWijzer is ook dat meerdere jaren naast elkaar verschijnen. Melkveehouders kunnen hiermee de verschillen met voorgaande jaren zien. Ook vorderingen in technische prestaties zijn zo te bepalen.
Veehouders hoeven de benodigde invoer van voorgaande jaren dan ook niet meer op te zoeken. Bijvoorbeeld de afgeleide gebruiksnormen van fosfaat van de afgelopen jaren. Deze gaan nu automatisch mee als de voorgaande jaren worden ingelezen.
De kans op fouten bij invoer van de KringloopWijzer blijft er wel. Melkveehouders moeten nog veel van de invoer handmatig inbrengen. Ze krijgen wel aanwijzingen over mogelijke fouten.

Centrale Database

ZuivelNL nam dinsdag de centrale database Kringloopwijzer in gebruik. Dit systeem gebruikt gegevens die al eerder zijn ingevoerd of aangeleverd, bijvoorbeeld bij RVO. De melkveehouder bepaalt met machtigingen welke partijen rechtstreeks gegevens mogen leveren aan de database.
De centrale opslag en verwerking van de KringloopWijzer-gegevens geeft inzicht in de milieuprestaties. Met de database kunnen melkveehouders automatisch de verzamelde gegevens inladen in de KringloopWijzer. Het gaat om gegevens over bijvoorbeeld veestapel, percelen, kuil- of veevoer.
Dinsdag werd de denkbeeldige sleutel van de database overhandigd aan Kees Romijn, bestuurslid ZuivelNL en voorzitter vakgroep LTO Melkveehouderij en aan Piet Boer, voorzitter NZO-commissie Duurzame Melkproductie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer