Mestvergister Heeten draait weer

Mestvergister+Heeten+draait+weer
© Klein Swormink

Zo’n vijftig varkenshouders verenigden zich in coöperatie Biogreen. Na vijf jaar voorbereiding betaalden ze in 2007 15 euro per kuub mest die ze jaarlijks aan Biogreen wilden leveren. In totaal ging het om 70.000 kuub mest en een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro.

6 miljoen euro

De totale investering in de mestvergister, die in de loop van 2007 in gebruik werd genomen, beliep 6 miljoen euro.
De vergister werkte met een begroting die erop was gebaseerd dat de deelnemende varkenshouders hun mest gedurende acht jaar tegen een tarief van 11 euro zouden leveren aan de installatie. De gedachte was om de na vergisting overblijvende mineralen af te zetten als kunstmestvervanger in de regio.
Direct vanaf de start kreeg de vergister te maken met bezwaren van omwonenden over geluids- en stankoverlast. Ook het aantal verkeersbewegingen was veel groter dan de initiatiefnemers oorspronkelijk aangaven; onder meer vanwege de aanvoer van grote hoeveelheden bijproducten voor covergisting.
Ondanks een toegekende MEP-subsidie van 9,7 cent per kilowatt opgewekte elektriciteit lukte het Biogreen vanaf de start niet om de installatie kostendekkend te laten draaien. Technische problemen speelden daarbij een rol.
Tegelijkertijd daalde de elektriciteitsprijs en liepen de prijzen van producten voor covergisting, zoals snijmaïs en ethanolproducten, sterk op.
Verder talmde de overheid met het creëren van mogelijkheden om het geproduceerde digestaat af te zetten als kunstmestvervanger.
Biogreen raakte steeds dieper in de rode cijfers en verkocht in 2009 een meerderheidsaandeel van de mestvergister aan investeerder Henk Nijman van Bieleveld Bio-Energie in Amersfoort. Dat mocht niet baten. In 2010 ging Biogreen failliet.
Bieleveld Bio-Energie zorgde voor een doorstart, maar in 2012 ging de vergister opnieuw failliet. BKC International nam het project over. Samen met Schücking Energy Group en Sepa Green Energy vormde dit bedrijf het consortium Bio Energy Partners.
De vergister was sinds januari 2013 tot het einde van dat jaar in handen van Schücking. Kalvervleesbedrijf BKC International en Sepa Green stapten er begin 2013 uit. Schücking bouwt vergistingsinstallaties en had ook een aantal vergisters in eigen beheer.
In de zomer van 2013 bracht Schücking Energy Group naar buiten dat de installatie in Heeten technisch ondeugdelijk ontworpen en gebouwd zou zijn. Het bedrijf overwoog ontmanteling van de vergistingsinstallatie, maar gaf ook aan in gesprek te zijn met mogelijke financiers om een herstart te maken.
De financiële problemen van Schücking Energy Group namen echter toe door het faillissement van haar biovergisters in Sleen, Beilen en Enschede. Dat leidde uiteindelijk tot de overname van de Heetense mestvergister door projectontwikkelaar Augustinus, het bedrijf dat al eigenaar was van de ondergrond.
Sinds ruim een half jaar is de Heetense mestvergister weer in bedrijf. Voormalig eigenaar Jupp Schücking is er bedrijfsleider. Hij staat bekend als iemand met fingerspitzengefühl als het gaat om het aan de praat krijgen van een mestvergistingsinstallatie.
Schücking wil niet veel kwijt over de situatie in Heeten. Duidelijk is dat de mestvergister nog niet op maximale capaciteit draait.
Naast kippen- en varkensmest is bermgras een belangrijk product voor de vergister. Van aanvoer van overige producten voor covergisting is geen sprake meer.

Geen regionale kringloop

Van de oorspronkelijke opzet, varkensmest uit de buurt verwerken om regionale kringlopen te sluiten, lijkt weinig meer over te zijn. ‘We zijn van plan om de vergistingsinstallatie in bedrijf te houden en zelf te exploiteren’, vertelt Niek Augustinus van aannemersbedrijf/projectontwikkelaar Augustinus in Ochten.
Augustinus heeft het afgelopen jaar het nodige onderhoud laten uitvoeren aan de mestvergister. ‘Daar zijn we nog steeds mee bezig. Bij de installatie in Heeten was sprake van heel veel achterstallig onderhoud.’ De directeur meldt dat hij goede kansen ziet voor rendabele mestvergisting in Heeten.

Omwonenden

Omwonenden hadden de mestvergister liever zien verdwijnen, maar zijn voorzichtig positief over de huidige situatie. ‘De overlast die we ondervinden, is teruggebracht tot een minimum en er is geen sprake meer van overtreding van bepalingen in de milieuvergunning’, zegt Ben Schoorlemmer, woordvoerder van de buurtbewoners.
‘Belangrijk is dat we met de huidige eigenaar beter kunnen communiceren dan in de jaren daarvoor. Incidentele gevallen van overlast melden we. We ervaren dat de exploitant daar iets mee doet’, aldus Schoorlemmer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer