Biet 40 procent aaltjesresistent
Het aandeel bietencystenaaltjesresistente rassen gaat dit jaar naar 40 procent. ‘Die verschuiving is het meest opvallend’, zegt agrarisch manager Gert Sikken van Suiker Unie.
Han ReindsenAaltjesresistente rassen geven ook onder niet-besmette situaties goede opbrengsten. ‘Dat is de belangrijkste reden dat telers voor deze rassen kiezen. Het zaaizaad is wel iets duurder, maar dat blijkt geen bezwaar te zijn’, zegt Sikken. ‘De meerprijs is een soort verzekeringspremie.’
Het nieuwe aaltjesresistente bietenras Florena was onbeperkt beschikbaar en is met 15 procent het grootste ras. Isabella KWS, vorig jaar een topper onder de aaltjesresistente rassen, komt dit jaar uit op 12 procent.
Het nieuwe aaltjesresistentie ras BTS 990 was erg in trek bij bietentelers. Het beperkt beschikbare zaaizaad was in één avond uitverkocht. De opbrengst van BTS 990 is vergelijkbaar met rhizomanierassen. ‘De belangstelling verbaast me daarom niet’, zegt Sikken.
Rassen met een rhizoctoniaresistentie zullen uitkomen op 20 à 25 procent, denkt de manager agrarische zaken. ‘Dat is een redelijk normaal beeld.’ Van de standaardrassen komt Corvinia als grootste ras naar voren.
De cijfers van deze eerste analyse kunnen nog iets wijzigen, geeft Sikken aan. ‘Het gaat om cijfers van alleen Suiker Unie. CSV COVAS, de coöperatie van suikerbietentelers in Zuidoost-Nederland, houdt de gegevens zelf bij. Die zijn er nog niet in verwerkt.’
De komst van veel nieuwe rassen op een breed front maakt de keuze niet eenvoudiger. ‘Het barst van de rassen’, aldus Alex Kroon van de agrarische dienst van Suiker Unie. De beschikbaarheid van een aantal rassen was wel beperkt. Niet alleen BTS 990, maar ook BTS 520 en BTS 605.
Tijdens de telersvergadering van Suiker Unie woensdag in Uithuizen werd duidelijk dat nog niet alle telers bietenzaad hebben besteld. Zo’n 20 à 25 telers hadden nog geen keuze gemaakt. ‘Daar schrik ik van. Bij te laat bestellen is het zaad duurder en de keuzevrijheid beperkt’, zegt Kroon.
Schieters
Volgens Kroon moeten telers opletten bij het vroeg zaaien van het ras Annelauda. Het afgelopen teeltjaar liet dit ras veel schieters in de percelen zien. ‘Het zaaimoment aanpassen is niet de beste keuze om hierop te anticiperen’, zegt Kroon.
Het ras Hollandia sprong er vorig jaar ook in negatieve zin uit. Het ras is erg gevoelig voor phoma. Phoma zorgt voor wegval van bieten. Aan de bult lijkt het op vorstschade. Partijen met phoma zijn slecht bewaarbaar.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC
2014, € 8.850
-
Fendt 718 S4 Profi Plus RTK
2018, P.O.A.
-
Claas Tractor Arion 530 (LH) #181171
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %