'Dansende' koe levert stroom
Op een melkveebedrijf blijft nog veel energie onbenut. Studenten van Van Hall-Larenstein uit Leeuwarden keken in opdracht van Dairy Campus en Livestock Research hoe dat te veranderen. Dat leidde tot onder andere de 'koeiendans'.
Voor het idee van de ‘koeiendans’ werden de derde jaars studenten Veehouderij geïnspireerd tijdens een avond stappen in een discotheek. Daar liggen vloertegels die de energie van de dansende meute omzetten in licht.
'Leg je dat soort tegels neer op een plaats waar dagelijks veel koeverkeer is, dan levert dat energie voor het melkveebedrijf op', zegt student Arjan van Houten, afkomstig van een melkveebedrijf in het Friese Lekkum.
15 tot 25 Watt per druk
Bewegende en dansende mensen produceren 15 Watt per druk op een tegel, met uitschieters naar 25 Watt. Wat een koeienstap aan energie kan opleveren, is nog niet berekend. De ontwikkelaars van Energy-Floor gaan ervan uit dat bij een koe sprake is van minimaal een verdubbeling van het wattage.
'Hoe groter de koppel en hoe meer bewegingen, des te sneller kan het uit', zegt Van Houten. Voor een bedrijf met honderd koeien die twee keer daags worden gemolken, is de terugverdientijd langer dan voor een bedrijf met vijfhonderd dieren die drie keer daags door de melkstal gaan.
Aantal tegels
'Bij hetzelfde aantal tegels neemt de opbrengst toe naarmate de veestapel groter wordt', geeft Van Houten aan.
Andere druk bezochte plekken in de stal die zich lenen voor het plaatsen van tegels noemt hij de krachtvoerboxen of de uitloop naar de wei.
Anders denken
Toen de studenten met hun toepassing aanklopten bij een leverancier die een interactieve speltegel ontwerpt voor schoolpleinen, werd er in eerste instantie lacherig gedaan. Maar dat veranderde na het zien van het filmpje ‘koeiendans'.
'Een mooi voorbeeld van out of de box denken. Zoeken naar duurzame, nieuwe toepassingen', zegt Maarten Vrolijk, onderzoeker systeeminnovaties bij WUR. 'Er liggen nog genoeg uitdagingen, maar de tegels kunnen een duurzame innovatie worden.'
Voetbalveld
'In Brazilië is recent een voetbalveld voorzien van tegels die bewegingsenergie omzetten in verlichting van het veld', weet Vrolijk. Hij denkt bijvoorbeeld ook aan de toepassing van de tegel in combinatie met een waterbed voor koeien.
Dairy Campus en Livestock Research hebben nog meer onderdelen van een melkveebedrijf in beeld waar onbenutte energie in zit.
Lichaamswarmte
Vrolijk noemt overtollige lichaamswarmte, warmte uit mest en bijvoorbeeld energie die vrijkomt wanneer de koeien tijdens het vreten tegen het voerhek duwen.
‘Een koppel van tweehonderd dieren die binnen wordt gevoerd, duwt tijdens het vreten 10 miljoen minuten per jaar het voerhek heen en weer. De uitdaging is hoe je dat gaat 'oogsten'.'
Energiepaviljoen
De studenten hebben de koeiendans ontwikkeld tijdens innovatielessen op hun school. Dairy Campus en Wageningen UR Livestock Research presenteerden zich op de ATH-beurs in Biddinghuizen met een energiepaviljoen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Niemeyer HR 675-DH
Gebruikt, € 2.500
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
VTM KUILHAPPER
2021, € 1.950
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %