Druk op graanmarkt door situatie Oekraïne

Zonder de export van graan vanuit Oekraïne ontstaat vooral een leveringsprobleem in het Midden-Oosten voor wat betreft tarwe en gerst. De Europese Unie is vooral afhankelijk van de aanvoer van gmo-vrij maïs.

Druk+op+graanmarkt+door+situatie+Oekra%C3%AFne
© Nieuwe Oogst

De situatie in Oekraïne zorgt voor extra druk op de graanmarkt. Dat bleek onder meer uit de stijgende termijnnoteringen op de Matif in Parijs.

Volgens een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) valt de reactie van de graanmarkt op de politieke onzekerheid in Oekraïne nog mee.

'Dat komt onder meer omdat van de ruim 30 miljoen ton graan die beschikbaar is voor export meer dan driekwart al is geleverd.'

Tweede exportland

Oekraïne is uitgegroeid tot tweede graanexportland na de Verenigde Staten. Het land produceert op jaarbasis zo'n 60 miljoen ton graan en daarvan is ruim de helft bestemd voor export.

Voor de levering van tarwe en gerst is het Midden-Oosten met landen als Egypte, Algerije en Saoedi-Arabië sterk afhankelijk van Oekraïne.

Als alternatief kunnen die landen de granen aankopen in de Verenigde Staten en Canada. Er moeten dan wel logistieke problemen worden opgelost.

Gmo-vrije status

De Europese Unie importeert op jaarbasis naar schatting 7,5 tot 8,5 miljoen ton maïs uit Oekraïne. Dat gewas is voor de lidstaten met name interessant vanwege de gmo-vrije status.

De woordvoerder van RVO schat in dat de levering van graan vanuit Oekraïne na april sowieso wegvalt. 'Zeker voor wat betreft maïs is er dan kans op schaarste. Er ontstaat daardoor druk op de markt, die door de huidige politieke spanningen alleen maar wordt versneld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer