Dijksma: mest bepaalt groei melkveestapel

Na afschaffing van het melkquotum kan de veestapel groeien met 10 tot 20 procent. Of dat ook gebeurt, hangt af van het slagen van de mestverwerking. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma%3A+mest+bepaalt+groei+melkveestapel
© Marcel Bekken

De afgelopen jaren bleek dat de Nederlandse melkveehouderij al anticipeert op de beëindiging van de melkquotering door nu reeds een nieuwe stal te bouwen of de bestaande te vergroten.

'Dat komt ook omdat veel stallen aan vervanging toe zijn', geeft de bewindsvrouw aan.

Investeringsbeslissingen

Vooral in de financieel gunstigere jaren 2010 en 2011 namen veel melkveehouders investeringsbeslissingen. De zuivelsector houdt, ook op basis van informatie van hun leden en leveranciers, rekening met uitbreiding van de melkproductie met 10 à 20 procent richting 2020.

Ook de zuivelindustrie anticipeert hier op met uitbreidings- en nieuwbouwinvesteringen. Volgens cijfers van de zuivelindustrie gaat het daarbij om een investeringbedrag van circa 700 miljoen euro.

Mestoverschot

Of het groeipotentieel in de melkvee- en zuivelsector ook echt kan worden benut, hangt voor een groot deel af van de vraag of dit kan binnen de milieurandvoorwaarden.

Een belangrijke vraag die daarbij aan de orde is, is wat de consequenties zijn van de benutting van het groeipotentieel voor het overschot op de Nederlandse mestmarkt.

Meitelling

Uit de gegevens van de meitelling blijkt dat er in 2013 in Nederland 4,6 procent meer melkkoeien worden gehouden dan in 2012.

De Tweede Kamer vroeg eerder om een brief over de groei van de melkveehouderij in relatie tot het loslaten van de melkquotering per 2015.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer