Fresco pleit voor gemodificeerd gewas

Het genetisch modificeren van voedingsgewassen verdient in Europa een kans. Dat vindt Louise Fresco, landbouw- en voedseldeskundige en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Fresco sprak dinsdag op een symposium in Andijk van Seed Valley, het samenwerkingsverband van zaadveredelingsbedrijven in West-Friesland.

De landbouwdeskundige wijst op de Verenigde Staten waar al jaren - zonder aantoonbare problemen - voeding wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde (gg) gewassen.

Opinie

De publieke opinie speelt een belangrijke factor en in Europa is die niet op de hand van de gg-gewassen. De landbouwkundige constateert dat politici deze gewassen niet durven toe te laten.

'Als genetische modificatie van gewassen was begonnen met het inbrengen van een broccoligen in tarwe om darmkanker te voorkomen, dan hadden we er heel anders tegen aangekeken', aldus Fresco.

Virus

Als voorbeeld van zinvolle toepassingen van gg-gewassen wijst Fresco op de problemen met cassave. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is ook voedsel voor 500 miljoen mensen in Afrika. In deze teelt komt in Afrika een virus voor, waar nog niets tegen is te doen.

'Het gevolg is dat de oogst soms volledig mislukt', zegt Fresco. 'Daarnaast is het eiwitgehalte en de verteerbaarheid van cassave slecht. In tabak zit een resistentiegen tegen dit virus. Ik vind het legitiem om dit gen in te brengen in cassave.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 5°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 3°
    10 %
  • Zondag
    8° / 3°
    10 %
Meer weer