GLB: deal or no deal?

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat zit vanwege de eindonderhandelingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in Luxemburg. Voor nieuweoogst.nu houdt hij een weblog over de voortgang bij.

GLB%3A+deal+or+no+deal%3F
© LTO Nederland

Zondag ben ik afgereisd naar Luxemburg. Nee, niet voor een vakantie. In de komende drie dagen is het erop of eronder voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Bij aankomst veel ministers en collega-voorzitters gezien en gesproken. Sharon Dijksma heb ik bijgepraat over de belangrijkste knelpunten voor LTO Nederland.

De vergroening moet flexibeler kunnen worden ingevuld via duurzaamheidscertificaten. Daarnaast moet het ongebruikt laten van goede landbouwgrond uit de vergroeningsvoorstellen. Ook nog even gepraat met Joris Baecke, voorzitter van de Europese Jonge Boerenorganisatie CEJA.

Vergroening

Vanmorgen kop koffie gedronken met de Ierse minister van Landbouw en voorzitter van de Raad van Ministers, Simon Coveney. Hij drukte me op het hard dat 'het goed komt met de vergroening'. We zullen zien. Later in de ochtend spraken we nogmaals formeel met Simon Coveney. Hierin werd gesproken over zeventien pagina’s aan onopgeloste punten.

Dit gaat dan over de jonge boeren regeling, aftopping van subsidies, mogelijkheid voor lidstaten om premies te herkoppelen aan producten, vergroeningsmaatregelen en uitzonderingen hierop, en het uitsluiten van niet-actieve boeren (het Koningshuis van Engeland is een geroemd voorbeeld van een onrechtmatige GLB-ontvanger).

Onderhandelaars

In de loop van de dag gesproken met de Engelsen, Ieren, Duitsers, Fransen en enkele onderhandelaars namens het Europees Parlement. Samen blijven we inzetten op een geleidelijke overgang voor kwetsbare sectoren als de kalverhouderij, aardappelzetmeelsector en intensieve melkveehouderij. De ingrediënten in het akkoord lijken hiervoor aanwezig.

Ook voor specifieke zaken als agrarisch ondernemers met veel pachtconstructies lijkt het redelijk eenvoudig te kwalificeren voor de vergroeningspremie. Daarnaast kunnen 'nieuwe' sectoren in aanmerking komen voor GLB-premies: boom- en bollenkwekers, zaai-, vollegrondsgroente-, fruit- en pootgoedtelers. Speciale toeslagrechten voor kalverhouders lijken behouden.

De ecologische zones zijn teruggebracht naar 5 procent en er kunnen bepaalde gewassen in blijven worden geteeld. Verder lijken de details over gewasdiversificatie en permanent grasland vastgelegd. Melkveehouders met 75 procent grasland en minder dan 30 hectare zijn uitgesloten voor gewasdiversificatie.

Permanent grasland

Permanent grasland hoeft niet meer op individueel bedrijf te worden gecontroleerd en behouden, maar op nationaal niveau. Ook lijkt het erop dat we een herziening in 2017 krijgen van de vergroeningsregels. Dit levert weer veel onzekerheid op. Maar goed, er is geen akkoord totdat er een akkoord is. Het balletje kan raar rollen, dat hebben we vorige week wel weer gezien.

Er leek een akkoord over de Europese meerjarenbegroting van 960 miljard euro voor zeven jaar. Maar de volgende dag stapte de belangrijkste onderhandelaar van het Europees Parlement op, de Duitser Boege. Nu blijft er een groot vraagteken over de stemming morgen in de begrotingscommissie.

We blijven onze punten bewaken en naar voren brengen in het eindpakket van zo’n vijfhonderd pagina’s.

Albert Jan Maat

GLB-weblog Maat deel 2 en deel 3

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zondag
    8° / 4°
    10 %
Meer weer