Schaalvergroting haalt verkaveling in
De verkaveling van agrarische bedrijven in Zuid-Holland holt achteruit. Oorzaak is vooral de schaalvergroting. Stichting Kavelruil en LTO Noord willen daarom in knelgebieden kavelruil op gang brengen.
Deze week waren de eerste bijeenkomsten in de Duin- en Bollenstreek en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden om tot kavelruil te komen. Later volgen nog startbijeenkomsten op Voorne-Putten en de Hoeksche Waard.
‘De afgelopen tien jaar is de verkaveling achtergebleven, niet alleen in Zuid-Holland maar ook in andere delen van het land’, motiveert Stan Gloudemans van Stichting Kavelruil Zuid-Holland.
‘Schaalvergroting heeft de verkaveling ingehaald. Ook stoppen veel boeren en tuinders en zie je veranderingen in grondposities door bijvoorbeeld aanleg van natuur en woningen. Dat beeld zien we overal.’
Onderzoek
De stichting deed uitgebreid onderzoek naar de verkaveling. Zuid-Holland is daarbij geknipt in 125 deelgebieden. In totaal zijn 73.000 percelen verdeeld over 14.000 kavels en 5.800 bedrijven geanalyseerd. Op basis van de belangrijkste kenmerken huiskavel, aantal kavels en rijafstanden, heeft elk deelgebied een rapportcijfer gekregen.
Dat wil niet zeggen dat het zinvol is om de slechtst verkavelde gebieden als eerste aan te pakken. Gloudemans: ‘De kansrijkheid van kavelruil en het draagvlak voor kavelruil vanuit gebied en het beleid zijn belangrijker. Een verbetering van een score van 6 en naar een 9 is groter dan van een 4 naar een 6.’
Veenweidegebieden
Gebieden die ‘gunstig’ zijn om aan te pakken zijn vooral in het westelijk veenweidegebied als Nieuw-Lekkerland, Goedereede West, Ouderkerk Zuid, Bergambacht, Nederlek, Graafstroom, Leiderdorp, Giessenlanden en Vlist. Vandaar dat LTO Noord in het Groene Hart vooral de verkaveling wil verbeteren.
Een kavelruil betaalt zich met name voor melkveehouders terug, omdat zij vaak af en aan rijden naar hun percelen, aldus Gloudemans. Een perceel van 4 hectare grasland op 2 kilometer kost elk jaar al snel 2.000 euro meer dan grond aan huis. Een akkerbouwer bespaart ongeveer de helft van die kosten uit als de grond dichterbij ligt.
Per hectare betaalt een agrariër volgens de huidige eigen bijdrageregeling van de provincie 175 euro. Dat in inclusief planvorming, bemiddeling, notaris- en kadasterkosten.
Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost-West
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
Iseki TM 3267
Nieuw, € 17.550
-
John Deere - 6155R AP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag9° / 6°30 %
-
Woensdag9° / 4°90 %
-
Donderdag9° / 5°30 %