Glastuinbouw: 20% minder CO2 in 2020

De CO2-uitstoot van de glastuinbouw moet in de periode 2013 tot en met 2020 met ruim 20% dalen tot 6,2 Megaton per jaar. Tuinders die hun uitstoot verder reduceren dan is afgesproken, krijgen financieel voordeel.

Dat staat in een nieuwe afspraak tussen LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland, Productschap Tuinbouw en de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Financiën.

De afspraak over de CO2-uitstoot is onderdeel van de het CO2-sectorsysteem van de glastuinbouw. Via dit systeem zal de CO2-uitstoot van de glastuinbouw jaarlijks dalen tot 6,2 Megaton per jaar in 2020.

Beloning

De vastgestelde emissie-uitstoot wordt over individuele tuinbouwbedrijven verdeeld. Hun individuele emissieruimte neemt ieder jaar met circa drie procent af. Slaagt een tuinder er in zijn individuele emissie verder te verminderen, dan krijgt deze ondernemer een financiële beloning voor de extra reductie.

Hoe dit financiële voordeel eruit gaat zien, is nog niet bekend. Het is mogelijk dat het lage tuinbouwtarief voor de energiebelasting op de gasprijs wordt voortgezet. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft toegezegd dit bij de Europese Commissie voor te stellen.

Betalen

Een te hoge CO2-uitstoot wordt onderling verrekend tussen bedrijven. Wanneer de CO2-uitstoot van alle bedrijven samen hoger is dan de jaarlijkse limiet, dan betalen ondernemers voor de overschrijding aan de overheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    11° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    5° / 2°
    70 %
  • Woensdag
    4° / 0°
    50 %
Meer weer