Eerste vaccin tegen knuttenziekte EHD goedgekeurd

Het eerste vaccin tegen epizoötische hemorragische ziekte (EHD), oftewel de knuttenziekte, is versneld goedgekeurd voor gebruik bij runderen. Het gaat om een 'besluit tot toestemming voor gebruik' van het vaccin Hepizovac van fabrikant CZ Vaccines.

Eerste+vaccin+tegen+knuttenziekte+EHD+goedgekeurd
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Landbouwminister Femke Wiersma heeft het besluit afgegeven na een positieve beoordeling van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen.

EHD heeft veel overeenkomsten met blauwtong. Beide virussen worden overgedragen door kleine vliegjes. Maar het EHD-virus veroorzaakt ziekte bij runderen en herten. Geiten en schapen vertonen nauwelijks symptomen bij een besmetting met EHD. Het virus is nog niet in Nederland aangetroffen, maar wel in opkomst vanuit Frankrijk. Om goed voorbereid te zijn op eventuele besmettingen met EHD, is het vaccin Hepizovac versneld goedgekeurd.


Symptomen milder

Het vaccin is beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Hiervoor is onder andere gekeken naar een studie bij kalveren. Deze studie toont aan dat het vaccin beschermt tegen het EHD-virus serotype 8. Dat is de virusvariant die nu in Frankrijk voorkomt. Wordt een dier toch ziek, dan zijn de symptomen milder. Het vaccin Hepizovac is een geïnactiveerd virusvaccin. Het virus wordt zo aangepast dat een dier er niet meer ziek van kan worden.

De toestemming voor gebruik van het vaccin geldt specifiek voor runderen. Het EHD-vaccin wordt, indien nodig, toegediend door dierenartsen. Runderen worden twee keer gevaccineerd met een tussentijd van drie weken. Het duurt daarna nog ongeveer drie weken voordat de dieren zijn beschermd. Na vaccinatie krijgen veel dieren last van een milde bijwerking, namelijk een zwelling op de injectieplek.

Royal GD houdt, in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research, op dinsdag 11 februari om 13.30 uur een webinar over blauwtong. In dit webinar wordt onder andere kort teruggekeken op de resultaten van verschillende onderzoeken naar blauwtong sinds de start van de uitbraak in september 2023, waaronder de bevinding van blauwtongserotype BTV-12 in 2024.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    6° / 0°
    5 %
  • Woensdag
    8° / 2°
    5 %
  • Donderdag
    8° / 0°
    5 %
Meer weer