Bercomex introduceert tulpenoogstlijn op mechanisatiebeurs SMTB
De volgende stap in de mechanisatie van de bollenteelt is bereikt: het automatisch oogsten van tulpen. Met de Tulip Picker introduceerde werktuigbouwkundig ingenieur Bercomex deze week een nieuwigheid op de Stichting Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek (SMTB) in het Noord-Hollandse Vijfhuizen.
Op de SMTB, gehouden van 13 tot en met 16 januari, ging de grootste aandacht uit naar de kaskraker van de afgelopen jaren: de tulp. Tulpenplanters, tulpenrooiers, tulpenboslijnen en nu dan ook tulpenoogstlijnen. Er zijn vaker echte primeurs op deze beurs te bewonderen. De aandacht was groot voor de Tulip Picker, de eerste volautomatische tulpenoogstlijn van Bercomex.
Accountmanager Wilco de Hooge van Bercomex glom van trots. De Tulip Picker zelf ook, want dit exemplaar is nog gloednieuw. De eerste twee zullen dit seizoen gaan draaien. De eerste draait nu al bij H & M Flowers in het Noord-Hollandse Wervershoof. De Hooge: 'Het ziet er veelbelovend uit, maar de capaciteit moet nog omhoog. Die zit nu op 18.000 stelen per uur.'
Vaste opstelling
De Tulip Picker is een vaste opstelling die boven de het containersysteem met bakken wordt geplaatst. Met één lange arm, waaraan dertig grijpertjes zitten, kan de robot laag voor laag de bakken leegplukken en op een plukband leggen. De arm gaat per plukbeweging steeds dieper de bak in en plukt in een instelbaar aantal bewegingen de bak leeg.
De grijpertjes zijn dunne metalen vorken met een opblaasbaar bandje van rubber eromheen. Eenmaal tussen het gewas wordt die opgeblazen en zo kunnen de bollen aan de stelen onbeschadigd uit de bak worden getild. De plukband loopt naar de tulpenverwerkingslijn. Daar vindt de sortering plaats. Op de boslijnen van Bercomex, de Furora, kunnen kleurcamera's ter selectie worden gemonteerd om de eventuele rijpe tulpen uit te sorteren.
Het voordeel van deze techniek is dat bakken van gelijke rijpheid automatisch worden geoogst. Door het oogsten met opgeblazen rubberen 'vingers' beschadigen de stelen niet. De Hooge: 'Met de huidige waarde van gebroeide bollen in het achterhoofd is dat een grote pre. Een voorwaarde is wel dat dit systeem nog steeds alleen bruikbaar is als de hele bak in één keer kan worden geoogst.'
Hele bak in één keer plukken
Sommige bedrijven plukken één of twee keer de voorlopers eruit. Andere bedrijven plukken de gehele bak in één keer, als het stadium goed is. Uiteindelijk is het een afweging. Wie cultivars heeft die gelijkmatig klaar zijn voor de oogst, zal het meeste profijt hebben van dit systeem.
'Wij kunnen niet voor de teler bepalen hoeveel plukkers dit uitspaart, dat is afhankelijk van de methode waarmee de teler werkt', zegt De Hooge. 'Wij weten wel dat er arbeidsbesparing is en daarmee minder behoefte aan en afhankelijkheid van geschoold personeel. Het is wel een betrouwbare 'werknemer'.'
De Tulip Picker heeft hooguit nog één persoon nodig voor controle en eventueel nawerk. De aanschafprijs van de robot kon de accountmanager deze week nog niet melden. 'De Tulip Picker is expres nog niet verkocht. We testen eerst een prototype. Wij willen zeker weten dat alle kinderziektes eruit zijn en dat veel soorten kunnen worden geplukt. Maar inmiddels staan we hier en de belangstelling is groot', meldt De Hooge op de SMTB-beurs.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers WEHLS met buizen rol.
Gebruikt, € 2.250
-
Stiga - Park Pro 25 4WD
2013, P.O.A.
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Zondag1° / -2°5 %
-
Maandag1° / -2°5 %
-
Dinsdag5° / 0°10 %