'Hoe ondernemend is uw familiebedrijf?'

Van familiebedrijven wordt vaak gezegd dat ze minder innovatief en vooruitstrevend zijn dan niet-familiebedrijven, omdat ze soms te lang vasthouden aan hoe ze het altijd hebben gedaan. Desondanks is de agrarische sector groot geworden dankzij de vele familiebedrijven die vaak al generatieslang bestaan en meerdere wisselingen tussen generaties succesvol hebben doorstaan.

%27Hoe+ondernemend+is+uw+familiebedrijf%3F%27
© Dirk Hol

De vraag is: wat is hun geheim? Deze ondernemersfamilies weten mee te bewegen met de ontwikkelingen in de markt. Het maakt dat ze niet alleen vernieuwend zijn en blijven, maar dat het ook aantrekkelijk is voor de volgende generatie om het stuur over te nemen.

Toch struikelen bedrijfsovernames niet zelden juist vanwege verschil van inzicht over de voortgang van het bedrijf tussen de zittende generatie en de opkomende. En dat geldt zeker in een tijd waarin de agrarische sector bezig is met een doorontwikkeling. Want wat als je bedrijfsopvolger bent maar het echt heel anders wilt doen dan je ouders? En zij zien jouw plannen niet zitten?

Ook dat is ondernemen: meebewegen met de nieuwe ideeën en tijdsgeest van een volgende generatie. Dat betekent soms loslaten, ruimte en vertrouwen geven. Immers, de generatie die nu met heel veel energie en enthousiasme het bedrijf wil overnemen, is goed opgeleid en brengt automatisch nieuwe kennis en elan in het bedrijf.

Meebewegen met nieuwe ideeën en tijdsgeest volgende generatie is cruciaal

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Want waar de ene ondernemersfamilie kiest voor innovatie en specialisatie binnen het bestaande bedrijf, zoekt de andere naar nieuwe verdienmodellen daarbuiten. De nieuwe generatie in het familiebedrijf biedt vaak uitkomst, hoe lastig het soms ook lijkt om uit het verleden te stappen.

Valkuil is om vast te houden aan datgene waar de agrarisch ondernemers ooit groot mee zijn geworden. Een begrijpelijke emotie omdat het familiebedrijf is opgebouwd met alles wat de vorige generatie in zich heeft. Maar wel met het gevolg dat deze ondernemers eerder in de verdediging schieten als de omstandigheden veranderen. Die reflex weerhoudt hen ervan te kunnen meebewegen met veranderingen.


Tekst gaat verder onder kader.

Eindejaarsspecial: Hoe vertel ik mijn ouders dat ik het anders ga doen?

Dit is het voorwoord van de eindejaarsspecial die verscheen bij de laatste Nieuwe Oogst van dit jaar. Daarin vertellen acht bedrijfsopvolgers en -overdragers openhartig over hun ervaringen. Van het overnameproces tot hoe ze samen meebewegen met veranderingen. Alle artikelen en podcasts verschijnen op nieuweoogst.nl/verandering.

Een andere valkuil is dat de huidige generatie te lang blijft zitten waardoor de fut uit het bedrijf gaat en verzandt. Of familieruzies waardoor het bedrijf niet de aandacht krijgt die het verdient.

Gaat dit alleen jonge bedrijfsopvolgers aan? Nee, zeker niet. Ik ken ook boeren op leeftijd die na lang wikken en wegen het bedrijf beëindigen en te maken krijgen met veel onbegrip binnen de familie. Terwijl stoppen ook een ondernemerskeuze is.

Hoe dan ook, een sterk veranderende wereld vraagt om ondernemerschap en voortdurende focus. Was een derde of vierde generatie voorheen eerder rentmeester van het familiebedrijf dan ondernemer, anno nu moet iedere generatie minstens zo ondernemend zijn als de oprichter ooit was. Hoe ondernemend is uw familiebedrijf?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 2°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer