Europese Unie dreigt te stoppen met de vleesimport van vrouwelijke runderen uit Brazilië

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk willen stoppen met de import van vlees van vrouwelijke runderen uit Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land kan niet garanderen dat de runderen vrij zijn van oestradiol. Dit hormoon bevordert de groei, en is in Europa verboden.

Europese+Unie+dreigt+te+stoppen+met+de+vleesimport+van+vrouwelijke+runderen+uit+Brazili%C3%AB
© Pixabay

Een Europese audit heeft ernstige hiaten aan het licht gebracht in het traceerbaarheidssysteem voor dieren uit Brazilië. Hierdoor zijn zorgen ontstaan dat vee bestemd voor de Europese markt mogelijk niet aan de strenge veiligheidsnormen voldoet. Er is bijvoorbeeld geen garantie dat het vlees vrij is van het geslachtshormoon oestradiol 17ß. Dit hormoon is in Europa verboden.

Die garantie is wel een eis voor import, schrijft de krant Irish Independent. Brazilië krijgt nu twaalf maanden de tijd om met een protocol te komen dat een andere aanpak omschrijft voor onder meer de certificering van bedrijven en rundvlees.


Buiten Mercosur

De Ierse Boerenbond IFA is voorstander van een importverbod, omdat 75 procent van alle het importvlees afkomstig is van de zogenaamde Mercosur-landen uit Zuid-Amerika. Deze landen zijn bezig met een handelsakkoort met de EU.

Mogelijk willen de Ierse boeren met een verbod het rundvlees buiten dit akkoord houden. 'Alle discussies over rundvlees moeten worden stopgezet en alle import uit Brazilië moet worden stopgezet totdat de Braziliaanse autoriteiten kunnen bewijzen dat zij voldoen aan de normen van wereldklasse waaraan Ierse en Europese zoog- en rundvleesboeren voldoen', stelt IFA-president Francie Gorman.

Volgens het Braziliaanse statistiekbureau Agrifatto zijn de gevolgen klein. In de tweede helft van het jaar worden minder vaarzen geslacht. Daarbij is de export naar landen in de Europese Unie beperkt. De Europese Unie stelt met een Hilton Quota namelijk grenzen aan de import. Van de totale Braziliaanse export is 6,9 procent van de inkomsten afkomstig via het Verenigd Koninkrijk, meldt ValorAgro.

In de eerste acht maanden van 2024 heeft de verzending van rundvlees naar de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk 521 euro in het laatje gebracht, over heel 2023 was dit 675 miljoen euro. Dit meldt Agrifatto op basis van gegevens van het ministerie van Buitenlandse Handel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    5° / 1°
    40 %
  • Zaterdag
    3° / -1°
    10 %
  • Zondag
    5° / 0°
    10 %
Meer weer