Ropa rooit aardappelen en bieten naast fabriek

De Duitse machinefabrikant Ropa hield de open dag dit jaar voor een keer op de vestiging in Viersen-Boisheim. Op de hoofdlocatie in het Beierse Sittelsdorf is op het 17 hectare grote terrein een nieuw logistiek centrum in aanbouw. Daar is dit jaar zodoende te weinig ruimte, laat het bedrijf weten.

Ropa+rooit+aardappelen+en+bieten+naast+fabriek
© Frits Huiden

Speciaal voor de open dag werd 7 hectare suikerbieten en 3 hectare aardappelen verbouwd. Er was een kleine vakbeurs, een demo inschuurtechniek van Bijlsma-Hercules en een demo met bieten- en aardappelrooiers. Meer dan vijfduizend mensen kwamen volgens de lokale brandweer kijken hoe drie Tiger 6s-zelfrijders bieten rooiden. En hoe de bietenmuis Maus 6 deze in vrachtwagens laadde.

Ropa heeft de wind in de zeilen, ook in Nederland. Het bedrijf maakt al ruim vijftig jaar bietenrooiers, verkoopt er honderden per jaar en is daarmee een van de grotere partijen op de markt. Toch is het merk pas sinds 2013 te koop in Nederland. Eerst via de fabriek, maar inmiddels ook steeds meer via dealers als Rovadi uit Limburg, Suichies in Drenthe, Perdaems in Noord-Brabant, Kort in Groningen en Weevers Nieuwstad in Flevoland. Die laatste heeft een lange geschiedenis met Grimme.

Het is naast de bietentechniek, vooral de aardappeltechniek waarmee Ropa voet aan de grond zet. Dat kan de fabrikant van felgele rooiers sinds 2012 doen door de koop van het Duitse WM Kartofffeltechniek van de Haller Gruppe. WM, voorheen Wühlmaus, bouwde als een van de weinige een rooier met de rooibek links van de chauffeur. Bunker en afvoerband zaten rechts, en dus reed de kipper bij rijdend lossen daar ook.

De Keiler RK-rooiers zijn te voorzien van telematica en nieuw bedieningsconcept


Kluiten en stenen

Machinefabrikant Ropa ging met de WM-rooiers terug naar de gebruikelijke rooibek aan de rechterkant. Het geeft een betere zitpositie voor de chauffeur, omdat in de trekker immers ook alles rechts zit. In 2016 kwam daar de Keiler II tweerijige getrokken rooier uit voort met 7,5 tons bunker. Inmiddels is dat de Keiler II RK22 en RK21 met 8 tons bunker, R-Connect-telematica en nieuw bedieningsconcept.

Het meest kenmerkend is de volledig hydraulische aandrijving . Alle delen van de rooier zijn daarmee individueel op snelheid te variëren. Dat werkt ook lastafhankelijk om goed in te kunnen spelen op de omstandigheden, aldus Ropa.


Drie van deze zelfrijdende Tiger 6-rooiers op drie assen oogsten de 7 hectare suikerbieten tijdens de demo.
Drie van deze zelfrijdende Tiger 6-rooiers op drie assen oogsten de 7 hectare suikerbieten tijdens de demo. © Frits Huiden

Behalve getrokken Keiler II- en Keiler II Classic-rooiers was er op de demo ook aandacht voor de nieuwe Keiler II met Double Select-optie. Die scheidt vroegtijdig kluiten en stenen van aardappelen. Dat gaat niet alleen beschadigingen tegen, maar zorgt ook voor een hogere rooisnelheid. Daarnaast zijn er minder mensen nodig.

Ropa heeft ook een loofklapper in het gamma. Deze KS475 en KS490 voor de verschillende rijafstanden werden op de open dag tentoongesteld met de autonome Agbot 2.055W4 van AgXeed, waar Rovadi ook dealer van is. De loofklapper is geschikt voor zowel de voor- als achteraanbouw aan de hef van een trekker, meldt de fabrikant.

Recent in het gamma is de Gecko-plantmachine voor handmatig planten van voorgekiemde aardappelen. Twee personen per plantrij kunnen aardappelen tot 12 centimeter lang planten bij een snelheid van 3,5 kilometer per uur.


Op de 3 hectare aardappelen rond de fabrieksvestiging waren meerdere een- en tweerijige rooiers actief.
Op de 3 hectare aardappelen rond de fabrieksvestiging waren meerdere een- en tweerijige rooiers actief. © Frits Huiden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer