USDA verwacht dit seizoen een groei in het tarweverbruik

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de verwachtingen voor de tarweconsumptie in seizoen 2024-2025 omlaag bijgesteld. Desondanks wordt gerekend met een wereldwijde consumptie die voor het eerst boven de 800 miljoen ton uitkomt.

USDA+verwacht+dit+seizoen+een+groei+in+het+tarweverbruik
© Twan Wiermans

Het verwachtingspatroon dat het landbouwministerie van de Verenigde Staten in het maandelijkse Wasde-rapport schetst, wijkt duidelijk af van de prognose die de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) doet. De FAO verwacht dat de consumptie dit jaar daalt.

In het afgelopen decennium is de tarweconsumptie jaarlijks met 10 miljoen ton toegenomen. In seizoen 2023-2024 is volgens het USDA wereldwijd 798 miljoen ton tarwe verbruikt voor humane voeding, veevoer en industriële doeleinden. De inschatting van de FAO is nagenoeg gelijk daaraan, met afgerond 799 miljoen ton.

De verwachtingen voor seizoen 2024-2025 lopen daarentegen wel behoorlijk uiteen. Het Amerikaanse ministerie voorziet een stijging van het wereldwijde tarweverbruik naar bijna 803 miljoen ton. Dat is weliswaar minder dan tijdens een eerdere inschatting, maar nog altijd een prognose waarbij het verbruik voor het eerst boven de 800 miljoen ton zou uitkomen.

Met name in China en India valt het tarweverbruik volgens de FAO kleiner uit

De FAO daarentegen verwacht dit seizoen een daling in het tarweverbruik, net zoals in seizoen 2019-2020. Toentertijd daalde het verbruik met 3 miljoen ton. Dit seizoen voorziet de organisatie een afname in de tarweconsumptie van 5 miljoen ton, tot net onder de 794 miljoen ton.

Met name in China en India valt het tarweverbruik volgens de FAO kleiner uit, en dan specifiek in veevoer en industriële toepassingen. De groei in de humane consumptie van tarwe zet volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wel door.


Recordproductie tarwe

Voor wat betreft de productieverwachtingen lopen het USDA en de FAO met hun prognoses wel in de pas. Het Amerikaanse landbouwministerie mikt op een productie van 794 miljoen ton en de FAO rekent met 793 miljoen ton. Het USDA verwacht dit seizoen een nieuw productierecord, volgens de FAO blijft de productie kleiner dan in 2022-2023. Toen werd volgens die laatste organisatie meer dan 800 miljoen ton tarwe geproduceerd.

In de markt wordt meer waarde gehecht aan de inschattingen van het USDA dan aan de prognoses van de FAO. In het Wasde-rapport van oktober verlaagt het Amerikaanse ministerie de oogstverwachting voor dit seizoen met 3 miljoen ton, in vergelijking tot de inschatting in september.

De grootste wijzigingen zijn doorgevoerd in de cijfers van de Europese Unie en Rusland. Voor de Europese Unie is de raming verlaagd met 1 miljoen toen naar 123 miljoen ton. Deze daling komt bovenop de bijstelling van 4 miljoen ton die vorige maand al werd gedaan. De oogstverwachting van de Russische tarwe is ook met 1 miljoen ton verlaagd en komt daarmee naar verluidt uit op 82 miljoen ton.


Tekst gaat verder onder grafiek

Volgens de laatste inzichten levert Europese tarwe zo'n 12 miljoen ton minder op dan vorig seizoen. Dat verschil is het resultaat van een aanzienlijk kleiner areaal en slechtere korrelvulling. Lagere graanprijzen en het natte weer van eind vorig jaar en begin dit jaar hebben het areaal doen slinken. Het donkere weer tijdens het groeiseizoen deed de rest. Door een gebrek aan zonuren bleven de opbrengsten per hectare kleiner dan normaal.

Russische tarwe heeft dit jaar vooral hinder ondervonden van droogte en vorstschade. Daardoor valt de oogst bijna 10 miljoen ton kleiner uit dan in de afgelopen twee jaar.


Consequenties voor handel

De geringere productie in beide grootmachten op de tarwemarkt hebben consequenties voor de handel op de wereldmarkt. Het USDA denkt dat de Europese Unie bijna 8 miljoen ton tarwe minder zal exporteren, terwijl de uitvoer uit Rusland met 7,5 miljoen ton afneemt.

Vorig jaar kende Rusland een recorduitvoer met in totaal 55,5 miljoen ton tarwe. Maandelijks voerden de Russen 4 tot 5 miljoen ton uit, ofwel circa 1 miljoen ton per week. Dat laatste getal ligt hoger dan de totale tarweoogst dit jaar in Nederland. Voor het huidige seizoen mikt het USDA op een Russische tarwe-export van 48 miljoen ton.


De Europese Unie exporteert dit seizoen zo'n 30 miljoen ton tarwe, blijkt uit de schatting in het Wasde-rapport. Dat komt voornamelijk omdat Frankrijk – de grootste exporteur in de Europese Unie – minder product heeft geoogst. Bovendien heeft Algerije, traditioneel een grote klant van Franse tarwe, steeds meer een voorkeur voor Russische tarwe. Dat heeft te maken met de prijs, maar ook met strubbelingen op de politieke lijn tussen Algiers en Parijs.


Grotere oogsten in Azië en Noord-Amerika

Waar in Europa de weersomstandigheden dit jaar erg tegenzitten, ontstaan elders grotere oogsten. In Australië zijn de omstandigheden nog verre van optimaal, maar toch kunnen telers rekenen op meer tarwe dan vorig jaar. Dit omdat een jaar geleden sprake was van een misoogst. De hectareopbrengsten lijken nu beter en er wordt een oogst voorspeld van 32 miljoen ton. Daarmee is de productie 6 miljoen ton groter dan vorig seizoen.

In de Verenigde Staten, China, Kazachstan en India vallen de oogsten 3 tot 4 miljoen ton hoger uit dan een jaar eerder. Bij elkaar genomen heeft dat een groter effect op de wereldproductie dan de daling in de Europese Unie. Ook is sprake van een grote oogst in Canada en Argentinië, waar de tarwe zo'n 2 miljoen ton meer oplevert dan vorig seizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer