Nieuwe campagne wil bomen bij boeren stimuleren

De LTO-vakgroep Melkveehouderij, LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en Bionext gaan samenwerken met Urgenda in een crowdfundingsactie voor meer bomen en struiken op landbouwgrond. Door korting te geven, kunnen boeren op een laagdrempelige manier experimenteren met bomen.

Nieuwe+campagne+wil+bomen+bij+boeren+stimuleren
© Natuur en Milieufederatie Utrecht

Agrariërs kunnen met 50 procent korting boompakketten bestellen. Deze korting maakt het voor boeren en tuinders laagdrempeliger om te investeren. De vakgroepen, Bionext en Urgenda hopen zo meer ondernemers over de streep te trekken om een voederhaag of fruit- en notenbomen op het erf of langs hun percelen te planten. Ook kan een houtsingel aangelegd worden.

De voordelen van bomen zijn volgens de initiatiefnemers groot: ze leggen koolstof vast en huisvesten insecten en vogels. Minder bekend is dat bomen en struiken ook landbouwkundige voordelen hebben. Bomen kunnen de bodem gezonder maken en daar profiteren (eenjarige) teelten ook van. Daarnaast dragen voederhagen bij aan de gezondheid van koeien.


Korting op advies

Naast korting op plantmateriaal, biedt de campagne ook 50 procent korting op een bezoek van een agroforestryadviseur. Deze adviseur geeft advies over eventuele vergunningen en geeft plantadvies. Boeren kunnen de bomen nu al met korting bestellen. In januari kunnen de bomen en struiken dan in de regio worden opgehaald.

Sinds 2020 biedt de campagne '1001ha' korting aan boeren. Urgenda werft geld bij overheden en burgers en vertaalt dat direct door naar een flinke korting voor boeren. Tot nu toe bestelden ruim 1.600 melkveehouders al 7.000 hectare kruidenrijk zaadmengsel, een product dat normaal 40 tot 50 procent duurder is dan 'gewoon' graszaad.

Driekwart van de boeren is enthousiast over de voordelen van de kruiden en klavers in het gras. Zo hoeven ze minder te bemesten, stimuleren ze de biodiversiteit, houden de opbrengst gelijk én er is sprake van een gezondere bodem met meer bodemleven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer