'Hoe komen we sterker uit de crisis?'

We hebben nu enkele maanden een nieuw kabinet en de kaarten liggen goed, zo lijkt het. Pro boer. De toon en de inzet zijn daadwerkelijk anders dan voorheen. Maar het gaat nu ook om oplossingen. Met alleen goede intenties blijven we hangen in dromen van hoe het zou kunnen zijn.

%27Hoe+komen+we+sterker+uit+de+crisis%3F%27
© Dirk Hol

Mijn afdronk van de mestbrief van landbouwminister Femke Wiersma en het debat dat daarop volgde, is dat we geen oplossingen hoeven te verwachten die op korte termijn een verlichting van de mestmarkt geven. Bestaande wetgeving maakt dat voor deze minister doorgaan op de huidige weg het enige politieke scenario lijkt.

We hebben onderzocht of een juridische procedure om het verlies aan derogatie aan te vechten zin heeft en ook gesprekken in Brussel gevoerd. Het brengt nog steeds niet wat we graag willen: zicht op een nieuwe derogatie of op zijn minst een overgangsregeling.

Maar we zien ook dat de politieke wil om te helpen er is en we hebben alternatieven. Renure moet nog door de besluitvorming van het Nitraatcomité heen, maar kan een grote bijdrage leveren aan de oplossing. Bestaande opkoopregelingen, een aanpassing van de gasvormige verliezen, afroming, er zijn steeds meer kleine beetjes die helpen om de mestproductie en plaatsingsruimte in balans te brengen.

Renure moet nog door de besluitvorming van het Nitraatcomité heen, maar kan een grote bijdrage leveren aan de oplossing

Erwin Wunnekink, voorzitter LTO-vakgroep Melkveehouderij

Als sector zetten we in op minder eiwit via het voerspoor. Een punt lager ureum scheelt grofweg een vrachtwagen mest afvoeren. Sowieso slim om te doen, want het levert geld op. Als sector gemiddeld 3 gram minder ruw eiwit in het rantsoen hebben, komt overeen met de mestproductie van circa vijftigduizend koeien.

Maar waarom zou een individuele boer meedoen als hij of zij (nog) geen probleem heeft? Vrijwillige opkoop, is dat geen sigaar uit eigen doos? Uit discussies blijkt dat we meer en meer concurrent van elkaar worden. Als vakgroep geloven we in een gezamenlijke aanpak. Het voerspoor is goed voor de portemonnee. Vrijwillige opkoop kan een financieel vangnet bieden én een generieke krimp helpen voorkomen.

Het belangrijkste argument is echter dat het succes van alle oplossingen die we kunnen verzinnen, de mate bepaalt waarin we sterker uit de crisis komen. Zonder aandragen van alternatieven monden de effecten van derogatieverlies uit in ongewenst structuurbeleid en een onzekere toekomst voor onze sector.

Komende maand starten de winterbijeenkomsten van LTO-vakgroep Melkveehouderij. We hopen u te mogen verwelkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer