Poolse pluimveeproductie groeit naar recordhoogte

De Poolse pluimveesector maakt in 2024 een aanzienlijke groei door. Als gevolg van gunstige marktomstandigheden is de binnenlandse productie toegenomen, terwijl de export is gestegen. Dat laatste is het gevolg van een sterke vraag van binnen en buiten de Europese Unie (EU) en een concurrerende prijszetting.

Poolse+pluimveeproductie+groeit+naar+recordhoogte
© Marcel Berendsen

Dat meldt Krajowy Osrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), het agrarisch ondersteuningscentrum van Polen. Het centrum verwacht voor dit jaar een gematigde groei.

Op basis van de voorlopige gegevens van het Poolse ministerie van Financiën is in de eerste vier maanden van 2024 een groeiende export van pluimveevlees van 10,5 procent te noteren ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Die productie komt op 733.000 ton.

Deze stijging is volgens het ministerie van Financiën mede het gevolg van de aanhoudende vraag naar pluimveevlees. Niet alleen binnen de EU, maar vooral ook daarbuiten. Pools pluimveevlees is concurrerend wat betreft prijs. Dit terwijl de waarde van de munteenheid zloty met enkele dollarcenten tot 24 cent is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.


Meer productie

In Polen wordt beduidend meer pluimveevlees geproduceerd. Volgens het Poolse statistisch bureau is in de periode van januari tot en met mei van dit jaar 1,4 miljoen ton pluimveevlees geproduceerd, 5,4 procent meer dan in dezelfde periode in 2023. Dit komt door lagere voerprijzen, wat gunstig is voor de winstgevendheid van deze bedrijven. Door de enorme vraag worden ondernemers gedreven om hun productie te verhogen. Ook op de binnenlandse markt is er een, overigens gematigde, stijging te zien.

De gemiddelde inkoopprijzen waren in april echter lager dan het jaar ervoor. Door de lagere voerprijzen was de winstgevendheid hoger.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer