'Is het gras elders groener?'

Wekelijks spreek ik met LTO-leden over onze inzet in Brussel en Den Haag. Daarbij komt regelmatig ter sprake hoe complex het speelveld is waarin de Nederlandse land- en tuinbouw zich bevindt. Op alle niveaus worden boeren en tuinders geconfronteerd met een permanent veranderend oerwoud aan wetten, regels, instructies en beleid. Gemeentelijk, provinciaal, landelijk en in toenemende mate Europees.

%27Is+het+gras+elders+groener%3F%27
© Dirk Hol

Regelmatig hoor ik de verzuchting dat agrariërs in Nederland het zwaarder hebben dan elders. Zeker onder het vorige kabinet. 'Kijk naar hoeveel makkelijker het boeren is in Ierland, Duitsland, Denemarken of Spanje. Daar hebben ze niet al die belachelijke regeltjes en beperkingen waar wij mee te dealen hebben.'

Ik herken het gevoel, maar toch is het de vraag of het wel klopt. In alle lidstaten moeten boeren en tuinders hun emissies omlaagbrengen. In Nederland focusten de laatste kabinetten eenzijdig op stikstof. Maar bijvoorbeeld in Denemarken werden melkveehouders deze zomer geconfronteerd met een nieuwe klimaatbelasting. Per koe gaan zij honderd(en) euro's per jaar betalen. Denemarken is daarmee het eerste, maar vast niet het enige land dat een dergelijke heffing op de landbouwsector invoert.

In Nederland hebben we de afgelopen vijf jaar vooral over stikstof gesproken. Maar naast eindeloos geschuif met geld zijn tot nu toe weinig concrete maatregelen doorgevoerd.

Op alle niveaus worden boeren en tuinders geconfronteerd met een permanent veranderend oerwoud aan wetten, regels, instructies en beleid

Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

Nu zijn de ogen gericht op een nieuw kabinet. Geruststellend is dat dit kabinet inzet op realistischer landbouwbeleid, maar de klimaatdoelen blijven overeind. Het is veelbelovend dat 'innovatie' voor dit kabinet niet langer een besmette term is. Een route waarvoor LTO Nederland al veel langer pleit.

Wat dat betreft is het gras hier nu toch echt groener dan bij veel omringende lidstaten. Dat is geen reden om achterover te leunen, maar het is wel goed om ons dat ook te realiseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
Meer weer