'De botsende werelden van graan en atomen'

Wat heeft deeltjesfysica te maken met de prijzen op de agrarische termijnmarkten? Die vraag stellen wij ons allemaal van tijd tot tijd. Nou ja, niet precies natuurlijk. Maar u vraagt zich wellicht soms wel af welke ontwikkelingen de prijzen van bijvoorbeeld graan en mais op de wereldhandelsmarkten beïnvloeden en hoe. Want uiteindelijk bepalen die schommelingen grotendeels ons inkomen.

%27De+botsende+werelden+van+graan+en+atomen%27
© Dirk Hol

U bent overigens niet de enige die zich dat afvraagt. Ook de knappe koppen van Wageningen University & Research, de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (Cern), het Commodity Risk Management Expertise Center en Maastricht University zijn hiermee bezig. U bevindt zich dus in goed gezelschap.

De vragen liggen voor de hand, maar dat geldt – zoals gebruikelijk – niet voor de antwoorden. Er zijn zoveel zaken die effect hebben op de financiële markten dat het allemaal niet bij te houden is.

Dat brengt ons bij de deeltjesfysica. Bij Cern in Zwitserland, waar ze atomen op elkaar laten botsen in een zoektocht naar de kleinste bouwstenen van ons universum, vonden ze een verrassend raakvlak met financiële markten. Net zoals die deeltjes razendsnel botsen, wisselen kopers en verkopers in milliseconden miljarden aan orders uit. Dat maakt de wereldmarkt vatbaar voor manipulatie door kwaadwillenden.

De wereldmarkt is vatbaar voor manipulatie door kwaadwillenden

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Onlangs bezocht ik het projectteam van HighLO dat bij Cern onderzoek doet naar manieren om marktmanipulatie te signaleren, visualiseren en voorspellen ten behoeve van een eerlijkere en beter functionerende markt. Dat is een goede zaak voor boeren en tuinders wiens prijs direct of indirect wordt bepaald door de termijnmarkt.

Blijkbaar moet je tegenwoordig niet alleen over gezond boerenverstand beschikken om de markt te doorgronden, maar ook een beetje overweg kunnen met fundamentele natuurkunde en subatomaire, hoogenergetische fysica.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    16° / 2°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    60 %
Meer weer