'De een moet en de ander mag niet'

De krimpplannen voor Schiphol moeten eerst door Brussel worden getoetst. Dat heeft de Hoge Raad vorige week bepaald in de zaak tegen de door de staat en luchthaven gezamenlijk voorgestelde reductie van het aantal vluchten. De Nederlandse staat en de Schiphol Group kunnen niet op eigen houtje het aantal vluchten reduceren om de milieuoverlast en geluidshinder voor omwonenden van de luchthaven te verminderen.

%27De+een+moet+en+de+ander+mag+niet%27
© Dirk Hol

KLM is uiteraard blij met uitspraak. De vliegmaatschappij had eerder een alternatief plan voor krimp gepresenteerd dat laat zien dat het gemeenschappelijke doel van hinderbeperking kan worden behaald zonder de afname van het aantal vliegbewegingen. Maar dat plan, ontwikkeld met behulp van kennisinstituten, belandde ergens in een Haagse la.

Herkenbaar verhaal van KLM. Waar hebben we dat eerder gehoord? Oh ja, 'Een duurzaam evenwicht'. Het plan van LTO, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland om uit de stikstofimpasse te komen. Ondanks herhaaldelijk aandringen heeft het vorige kabinet daar nooit iets mee gedaan.

Nu kan de door Schiphol en de staat overeengekomen voorgenomen krimp alleen worden uitgevoerd als de Brusselse procedure van de balanced approach (evenwichtige aanpak) wordt doorlopen. What's in a name?

Ik hoop dat Brussel en het nieuwe kabinet de agrarische sector ook zo'n balanced approach gunnen

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Brussel ziet wellicht voor Schiphol liever andere oplossingen. Oplossingen met hetzelfde resultaat, maar met misschien wat minder impact op de bedrijven die er direct of indirect door worden geraakt. Oplossingen waar de sector zelf aan kan werken. Innovaties? Nieuwe technieken?

Ik word wat cynisch van dit soort berichten. Niets ten nadele van KLM, andere luchtvaartmaatschappijen en de omwonenden. Ik hoop van ganser harte dat ze de kans krijgen oplossingen te vinden die voor iedereen het beste zijn. Ik hoop dat Brussel en het nieuwe kabinet de agrarische sector ook zo'n balanced approach gunnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer