Zaadbedrijven zien meerwaarde van coating biostimulanten

In de veredeling ligt de focus van zaadbedrijven inmiddels meer op het robuuster maken van groentegewassen dan op de productiecapaciteit. Naast de genetische weerbaarheid proberen ze dat ook te bereiken door nieuwe vormen van zaadcoating toe te passen.

Zaadbedrijven+zien+meerwaarde+van+coating+biostimulanten
© Haijo Dodde

Het toepassen van het coaten van zaaizaad met biostimulanten en micronutriënten en eventueel daarvoor toegelaten gewasbeschermingsmiddelen lijkt een duidelijke trend. Dit bleek afgelopen week tijdens de opendagen van de zaadbedrijven op demovelden in vooral Noord-Holland met een grote verscheidenheid aan groentegewassen. Het doel van het coaten op deze manier is stimuleren van de beginontwikkeling en daarmee gewassen sterker maken tegen eventuele bodempathogenen en tegen weersextremen.

Productspecialist Pieter Bogaerts van het onderdeel Seedcare van Syngenta gaf in een tent bij het demoveld van het zaadbedrijf in Grootebroek uitleg bij de zaaizaadbehandeling met Epivio Energy en Nuello iN. Beide producten worden niet alleen exclusief voor Syngenta Seeds op de markt gebracht, maar zijn ook beschikbaar voor andere zaadbedrijven.


Naast genetische weerbaarheid probeert Syngenta gewassen als witte kool ook robuuster te maken door zaadcoating met onder meer biostimulanten.
Naast genetische weerbaarheid probeert Syngenta gewassen als witte kool ook robuuster te maken door zaadcoating met onder meer biostimulanten. © Haijo Dodde

Over Epivio vertelt Bogaerts dat de coating de enzymwerking in het zaaizaad stimuleert. Het zorgt ervoor dat in de embryonale fase het plantje eerder kan beschikken over suikers en heeft daarmee onder meer een positieve invloed op de wortelontwikkeling. De meerwaarde blijkt bijvoorbeeld in de periode na opkomst of na uitplanten als beperkt vocht beschikbaar is.


Stikstoffixatie vanuit de lucht

Voor Nuello iN is naast een gangbare toelating in Noordwest-Europa inmiddels ook een toelating voor biologische teelten aangevraagd. Deze coating zorgt volgens Bogaerts voor stikstoffixatie vanuit de lucht en maakt dat telers waarschijnlijk minder stikstof hoeven bemesten. ‘In graanproeven blijkt al dat een besparing van 10 tot 15 procent mogelijk is, dit gaan we nu ook verder onderzoeken voor groentegewassen.’

Bij KWS Vegetables, voorheen zaadbedrijf Pop Vriend, test specialist zaadbehandelingen Anita van Nieuwenhoven coating met het product Initio in zowel spinazie als bonen. Op het demoveld in Andijk liggen in bonen objecten met wel- en niet-behandeld zaaizaad. Terwijl Van Nieuwenhoven wijst op het kleurverschil zegt ze dat de meerwaarde van de coating vooral de betere beginontwikkeling is.


Samenstelling afstemmen op gewas

‘Jonge planten vormen in een vroeg stadium meer haarwortels. Daardoor kan het gewas al in de kiemfase beter omgaan met stress door bijvoorbeeld droog of juist wateroverlast en wellicht is een lagere stikstofgift mogelijk.’ In de betreffende coating van KWS zijn micronutriënten verwerkt waarvan de samenstelling wordt afgestemd op het gewas en ook steeds bijgestuurd als dat nodig is.


Test met zaadcoating in sperziebonen op het demoveld bij KWS Vegetables in Andijk. Op de voorgrond is onbehandeld zaaizaad gebruikt, tussen de oranje bordjes is het zaaizaad wel gecoat.
Test met zaadcoating in sperziebonen op het demoveld bij KWS Vegetables in Andijk. Op de voorgrond is onbehandeld zaaizaad gebruikt, tussen de oranje bordjes is het zaaizaad wel gecoat. © Haijo Dodde

Het zaadbedrijf gebruikt Initio al langer in suikerbieten, maar volgens Van Nieuwenhoven zijn ook in groentegewassen de effecten positief. ‘Twee jaar geleden is de coating geïntroduceerd en gratis aangeboden aan onder meer telers van bonen en spinazie. Komend jaar gaan we ook aan de slag met een speciale samenstelling van Initio voor de biologische groenteteelt. Dat gaan we testen en krijgt ongetwijfeld een vervolg.’

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    90 %
  • Dinsdag
    15° / 12°
    90 %
Meer weer