Ikwileerlijkezuivel.nl neemt fabriek Ommen over van Ausnutria

Zuivelproducent Ausnutria verkoopt de locatie in het Overijsselse Ommen aan Ikwileerlijkezuivel.nl. Van de 79 medewerkers gaan 24 over naar de nieuwe eigenaar. Ikwileerlijkezuivel.nl begint 2 oktober met produceren in de fabriek.

Ikwileerlijkezuivel%2Enl+neemt+fabriek+Ommen+over+van+Ausnutria
© Nieuwe Oogst

Ausnutria kondigde in januari aan de productielocatie in Ommen te gaan sluiten door veranderende marktomstandigheden en een herijking van de bedrijfsstrategie. Deze zomer maakten Ausnutria en Ikwileerlijkezuivel.nl bekend een overname te onderzoeken. Hierbij werd prioriteit gegeven aan de personele overgang. Medewerkers die niet overgaan kunnen aanspraak maken op een herplaatsing of ontslagregeling volgens het eerder dit jaar overeengekomen sociaal plan.

De fabriek in Ommen heeft een capaciteit van 100 miljoen kilo melk per jaar. Deze is momenteel voornamelijk ingericht voor de productie van poeder en room. Ikwileerlijkezuivel.nl wil ook Griekse yoghurt gaan produceren, waarvan de levering gepland staat in februari 2025.

De plannen voor Ikwileerlijkezuivel.nl zijn om, naast productie, deze locatie ook te gebruiken als hoofdkantoor. Dat zorgt volgens de organisatie voor interne verbinding met het proces, de medewerkers en de aangesloten melkveehouders. Het is de eerste fabriek die Ikwileerlijkezuivel.nl in eigendom heeft.


Afzetmarkt China

De locatie Ommen is de oudste fabriek van Ausnutria. Het bedrijf kondigde eind oktober al een reorganisatie van de fabriek in het Friese Leeuwarden aan. Daarbij werden zestig banen geschrapt. In Ausnutria's fabriek in het Kampen is de organisatie op de schop gegaan. Daar vervallen zeven arbeidsplaatsen. Daarnaast wordt het werk van dertien medewerkers uitbesteed aan een externe partij.

Belangrijke oorzaak voor de reorganisatie is dat Ausnutria's belangrijkste afzetmarkt China krimpt. De activiteiten in Ommen worden overgebracht naar fabrieken in Kampen en Heerenveen.
'De overname in Ommen is 'in de eerste plaats positief voor de collega's die grotendeels hun baan behouden of anders aanspraak kunnen maken op het sociaal plan', meldt executive director Bart van der Meer van Ausnutria in een persverklaring. 'Een mooie bijkomstigheid is dat deze fabriek dienst blijft doen als zuivelfabriek voor bijzondere zuivelstromen.'

Volgens directeur Rik Hoogenberg van Ikwileerlijkezuivel.nl is de overname 'een mooie volgende stap voor Ikwileerlijkezuivel.nl om melkveehouders rond Natura 2000-gebieden een toekomst met perspectief te bieden'.


Multinational

Ausnutria is wereldwijd marktleider in baby- en kindervoeding gebaseerd op geitenmelk met het merk Kabrita, actief in meer dan zestig landen. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf heeft zijn Nederlandse hoofdkantoor in Zwolle en productielocaties in Heerenveen, Leeuwarden, Kampen en Ommen.

Daarnaast heeft Ausnutria vijf productielocaties en lokale dochterondernemingen in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, Europa, Mexico en China. Het Chinese zuivelbedrijf Yili heeft een meerderheidsbelang in Ausnutria.

Ikwileerlijkezuivel.nl wil melkveehouders en de natuur in en om Natura 2000-gebieden duurzaam in balans brengen, waarbij de boeren een toekomstbestendige bedrijfsvoering hebben. De transitie wordt gerealiseerd door de keten te verbinden en samen met de ketenpartners te innoveren. Daarnaast wordt ingezet op integrale verduurzaming van de natuur. In het bijzonder van Natura 2000-gebieden, om deze te behouden voor de toekomstige generatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer