Positieve sfeer overheerst op regenachtige AgroTechniek Holland

55.000 bezoekers kwamen vorige week naar de regenachtige landbouwbeurs AgroTechniek Holland (ATH) in het Flevolandse Biddinghuizen. Dat is net zoveel als de vorige zonnige editie in 2022. Ondanks het barre weer op de eerste beursdag was er een positieve stemming onder de bezoekers en mechanisatiebedrijven.

Positieve+sfeer+overheerst+op+regenachtige+AgroTechniek+Holland
© Frits Huiden

Aan nieuw materieel was geen gebrek op zowel de velden van ATH voor de landbouw als de aanpalende GroenTechniek Holland, de beurs voor tuin- en parktechniek.

Dat nieuws draait vooral om elektrificering, bodembelasting en slimme toepassingen. Dit is ook terug te zien in de prijs voor de beste noviteit, de Bronzen Sikkel. Deze ging naar New Holland met zijn IntelliSense. Een LiDAR-camera op de dakrand voor op de trekker kijkt over de motorkap naar het zwad tijdens het balen persen. Afhankelijk van de zwaddikte stuurt hij de snelheid van trekker en de pers.


Voermengwagenbouwer Marmix heeft zijn e-mix elektrisch aangedreven voermengwagen doorontwikkeld en voorzien van een eigen accupakket.
Voermengwagenbouwer Marmix heeft zijn e-mix elektrisch aangedreven voermengwagen doorontwikkeld en voorzien van een eigen accupakket. © Frits Huiden

De gedeelde tweede prijs was voor de SKAi Spotspray-cameratechniek van Kverneland en voor Landkracht Agri met zijn Rumex-spotsprayer voor het spuiten van onder andere ridderzuring in grasland. De Rumex-spotsprayer die in de fronthef van de trekker hangt, is nu behalve als 6 meter brede versie ook als 9 meter brede versie verkrijgbaar met zes camera's en een dopafstand van 42 millimeter.


Vlaming uit Zwaagdijk is importeur geworden van het Duitse merk Saphir die deze bijzondere roterende schoffel bouwt.
Vlaming uit Zwaagdijk is importeur geworden van het Duitse merk Saphir die deze bijzondere roterende schoffel bouwt. © Frits Huiden

Veldrobots en drones zijn ondertussen een vast onderdeel van een mechanisatiebeurs. Homburg Holland uit het Friese Stiens, sinds kort eigenaar van veldrobotbouwer Ekobot, toonde een nieuw prototype. Daarbij bouwt de fabrikant de werktuigendrager voortaan zelf in plaats van deze in te kopen. De schoffeltechniek waarbij tanden het onkruid wegslaan, bleef gelijk en is vooral bedoeld om uienbedden schoon te houden.


Ekobot dat sinds kort eigendom is van het Nederlandse Homburg in Stiens bouwt voortaan niet alleen de slimme autonome schoffeltechniek, maar ook de carrier om te rijden en navigeren.
Ekobot dat sinds kort eigendom is van het Nederlandse Homburg in Stiens bouwt voortaan niet alleen de slimme autonome schoffeltechniek, maar ook de carrier om te rijden en navigeren. © Frits Huiden

Mechan in het Utrechtse Achterveld heeft een droneservice opgezet, waarbij een drone via de dealer wordt opgestuurd naar een landbouwer die er zelf mee kan vliegen boven zijn land. Na het terugbrengen van de drone stuurt Mechan uiteindelijk de taakkaarten op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    60 %
  • Dinsdag
    17° / 12°
    55 %
Meer weer