Südzucker verwacht rode cijfers in suikerdivisie

De industrie vreest voor een snellere verslechtering van de Europese suikermarkt. Eind augustus kwam Cosun al met een onverwachte verlaging van het toewijzingspercentage voor 2025. Nu is het de beurt aan het Duitse Südzucker. Het bedrijf komt met een stevige winstwaarschuwing.

S%C3%BCdzucker+verwacht+rode+cijfers+in+suikerdivisie
© Südzucker

Het Duitse concern gaf in juli een eerste winstwaarschuwing af. Deze week volgt een tweede. 'In de afgelopen weken is de suikerprijs in de Europese Unie aanzienlijk sneller gedaald dan verwacht', constateert het bedrijf. 'Deze prijsontwikkeling heeft tot gevolg dat onze suikerdivisie dit boekjaar rode cijfers zal schrijven.'

Over het afgelopen boekjaar behaalde het concern met de suikeractiviteiten een bedrijfsresultaat van 558 miljoen euro. In juli werd de verwachting voor 2024-2025 al naar beneden bijgesteld, tot 200 à 300 miljoen euro. In de nieuwste prognose gaat het bedrijf uit van een verlies in de tweede helft van het boekjaar. Daarmee zal volgens Südzucker ook het resultaat over het gehele boekjaar negatief zijn.

Südzucker geeft aan dat de opbrengstverwachtingen voor suikerbieten in de Europese Unie verbeterd zijn ten opzichte van eerder dit jaar. 'Dat zal zorgen voor een toename in de hoeveelheid suiker op de Europese markt. Tegelijkertijd zien we een daling in de wereldmarktprijs voor suiker. Deze trend werkt door in de Europese prijs voor suiker', meldt het Duitse bedrijf, dat nu een versnelling van die prijsdaling ervaart.


Suiker drukt totaalplaatje

Door de neerwaartse tendens in de suikeractiviteiten voorziet Südzucker dit boekjaar voor het totale concern een omzet tussen 9,5 en 9,9 miljard euro. Dat is ruim 500 miljoen euro lager dan bij de vorige prognose (10 à 10,5 miljard euro). In boekjaar 2023-2024 werd een omzet gerealiseerd van 10,3 miljard euro.

Het geconsolideerde bedrijfsresultaat zal volgens de nieuwe inschatting uitkomen op 175 tot 275 miljoen euro. Tot nog toe ging het bedrijf uit van minimaal het dubbele (500 tot 600 miljoen euro). In het vorige boekjaar werd een zogenoemde Ebitda gerealiseerd van 947 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer