Nieuw driejarig contract voor cichoreitelers geeft stabiliteit

Akkerbouwers die al minstens één jaar cichorei voor Sensus telen, kunnen vanaf 2025 tekenen voor een driejarig teeltcontract. De gemiddelde basisprijs over 2025, 2026 en 2027 zal in deze nieuwe contractvorm 120 euro per ton zijn. Hiermee zorgt de cichoreiverwerker voor meer stabiliteit in de contractvoorwaarden. De basisprijs wordt aangevuld met diverse toeslagen. Verder streeft Sensus naar een forse areaaluitbreiding in 2025.

Nieuw+driejarig+contract+voor+cichoreitelers+geeft+stabiliteit
© Job Hiddink

Cichoreitelers kunnen net als in andere jaren ook kiezen voor een eenjarig contract. In dit contract voor teeltjaar 2025 is een basisprijs opgenomen van 105 euro per ton. Dat maakte Sensus vrijdag bekend bij het jaarlijkse cichorei-event op de Groeikracht Cosun Inspiratieboerderij in het Noord-Brabantse Dinteloord. Manager agro René Schunselaar van Sensus gaf daar een toelichting op de nieuwe contractvoorwaarden.

Volgens Schunselaar stond het bedrijf bij de besprekingen over de contractvoorwaarden voor een flink dilemma. Sensus wilde telers aantrekkelijke nieuwe voorwaarden bieden, maar door een negatief financieel resultaat in 2023 was dat niet een-twee-drie te realiseren. Toch is dat uiteindelijk wel gelukt, vindt de agromanager.


Kostprijs gestegen

Vanwege voedselinflatie en afbouw van voorraden daalde de verkoop van inuline in 2023 fors bij Sensus. 'Daarnaast steeg onze kostprijs en dat moeten we doorberekenen in de verkoopprijs. Door de duurdere producten en de voedselinflatie raakten we afzet kwijt en dat had negatieve gevolgen voor het financiële resultaat in 2023', zegt Schunselaar.

Het driejarig contract gaat ons helpen om structureel over voldoende grondstof te kunnen beschikken

René Schunselaar, manager agro bij Sensus

Ten opzichte van 2023 is het verkoopvolume van inuline nu een stuk hoger dan vorig jaar. Hoeveel dat precies is, wil Sensus uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. De stijging van het verkoopvolume is een duidelijk signaal dat de ingrediëntenmarkt weer opveert en daarmee lijkt het schip te keren. Sensus verwacht dat volgend jaar de vraag naar inuline verder toeneemt en is daarom positief gestemd.

Volgens Schunselaar is de vraag naar inuline gegroeid, omdat klanten zijn overtuigd van het product en de beschikbaarheid op lange termijn. Verder heeft de cichoreiverwerker in het Noord-Brabantse Roosendaal in 2024 door bezuinigingen flink op kosten bespaard.


Jojo-effect wegnemen

Schunselaar: 'Door bestaande telers de optie te bieden om te tekenen voor een driejarig contract, willen we het jojo-effect dat in het verleden het cichoreicontract nog weleens kenmerkte, wegnemen. Hiermee geven we de telers perspectief en stralen we vertrouwen uit in de toekomst voor inuline uit cichorei. Daarbij gaat het driejarig contract ons helpen om structureel over voldoende grondstof te kunnen beschikken.'

Door het ondertekenen van een driejarig contract gaat een teler akkoord met een basisprijs van gemiddeld 120 euro per ton over de jaren 2025, 2026 en 2027, in de verwachting dat Sensus winstcijfers laat zien. In 2025 is de basisprijs 110 euro per ton cichorei.


Tekenen kan alleen nu

Tekenen voor deze nieuwe contractvorm kan alleen voorafgaand aan teeltseizoen 2025. Als het driejarig contract goed bevalt, biedt Sensus in 2027 telers een nieuw aanbod voor de teeltjaren 2028 tot en met 2030.

Het contract voor het lopende teeltjaar 2024 bestaat uit een basisprijs van 120 euro per ton. Voor 2025 heeft Sensus de prijs dus met 10 euro per ton laten zakken om de financiële klappen van de opgelopen schade in 2023 op te vangen. Het eenjarig teeltcontract voor 2025 is met een basisprijs van 105 euro per ton iets minder aantrekkelijk. Voor akkerbouwers die in 2025 voor het eerst cichorei voor Sensus willen telen, is de basisprijs nog niet bekend.


Schunselaar benadrukt dat er voor een cichoreiteler meer in zit dan alleen de basisprijs. 'Aanvullend op de basisprijs geldt een regiotoeslag die kan oplopen tot 7 euro per ton. De teeltregistratietoeslag bedraagt 6 euro per ton en de toeslag voor grotere teeltoppervlaktes kan oplopen tot 3 euro per ton.'

Daarnaast kunnen telers voor het tweede jaar op rij in aanmerking komen voor een duurzaamheidstoeslag van 15 euro per ton, mits ze voldoen aan een van de volgende voorwaarden: cichorei telen met een eigen FarmDroid, Skal-gecertificeerd telen of in omschakeling, telen zonder chemie na opkomst of telen met een door Sensus/Groeikracht gefinancierde FarmDroid.


Uitbreiding areaal

Nederlandse akkerbouwers telen in 2024 bij elkaar 3.160 hectare cichorei, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is bijna 500 hectare meer dan vorig jaar. Een groot deel van die 3.160 hectare behoort tot het areaal van Sensus.


Om het jaarlijks te contracteren areaal cichorei in de pas te laten lopen met de verkoop van inuline, streeft Sensus naar een forse areaaluitbreiding in 2025. Concrete cijfers wil het bedrijf uit concurrentieoverwegingen niet noemen. Of een grote areaaluitbreiding realistisch is? 'We denken dat dat mogelijk is door het bieden van aantrekkelijke en stabiele contractvoorwaarden en vooral samen op te trekken met de telers in het bieden van oplossingen voor uitdagingen in de teelt', zegt Schunselaar.

Om akkerbouwers enthousiast te maken voor de cichoreiteelt, somt de agromanager van Sensus nog even de voordelen op. 'Cichorei is een weerbaar gewas. Het vraagt nauwelijks bemesting, het heeft een lage stikstofbehoefte, is een winterteelt en kent nauwelijks schade door schimmels en insecten. Daarnaast past het bij de meeste ondernemers goed in de vruchtwisseling en reduceert cichorei de vermeerdering van het Meloidogyne chitwoodi-aaltje.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    30 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer