EU legt importheffing op voor Oekraïense honing

De Europese Commissie gaat importheffingen opleggen voor honing uit Oekraïne. In juni was daarvoor nog een uitzondering gemaakt, maar de honingimport is nu al over het jaarquotum van 44.417,56 ton heen. Oekraïens mais en pluimvee beginnen hun quota ook al aardig te vullen.

EU+legt+importheffing+op+voor+Oekra%C3%AFense+honing
© Marcel Berendsen

Om Oekraïne te steunen na de Russische inval in 2022, nam de Europese Unie (EU) een aantal autonome handelsmaatregelen. Importheffingen voor diverse Oekraïense landbouwproducten werden op nul gezet. In juni werden deze maatregelen nog eens verlengd. Daarbinnen waren quota vastgesteld voor eieren, pluimvee, suiker, haver, mais, grutten en honing. Daarvan zijn pluimvee en mais de enige producten die hun limiet nog niet hebben bereikt. Volgens de douane-unie van de EU zitten beide op 70 procent van de maximum hoeveelheid die is vrijgesteld van importtarieven.

Het kostte maanden om de verlenging van de handelsvoordelen voor Oekraïne uit te onderhandelen. Vooral boeren uit landen die grenzen aan Oekraïne waren bang voor oneerlijke concurrentie en gingen massaal de straat op. Met steun van onder andere Frankrijk werd aangedrongen om stevige beschermingsmaatregelen voor de EU-boeren. De 'noodrem' met quota voor de zeven landbouwproducten was daar een onderdeel van, toen op 6 juni overeenstemming werd bereikt.

De importheffingen op honing gelden tot 1 januari volgend jaar. Vanaf dan komt tot juli 2025 een nieuw quotum van ruim 18,5 ton Oekraïense honing in werking die tariefvrij naar de EU mag worden geëxporteerd. Oekraïne exporteert jaarlijks ongeveer 49.000 ton honing naar EU-landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer