'Klimaatverandering in Den Haag'

Het schijnt typisch Nederlands te zijn om over het weer te praten. Wij boeren en tuinders doen daar graag aan mee. Niet zo gek natuurlijk, want de invloed van het weer kan behoorlijk consequenties hebben voor onze bedrijven.

%27Klimaatverandering+in+Den+Haag%27
© Dirk Hol

Voor iedereen is die invloed anders. Voor de een kunnen de weersomstandigheden het verschil zijn tussen een succesvolle of een volledig mislukte oogst, voor de ander hebben de weersomstandigheden misschien wel een enorme impact op de dieren die ze houden. Weer een ander merkt juist een verandering in zijn of haar omzet als gevolg van die weersomstandigheden.

Als vakmensen en ondernemers proberen we om te gaan en in te spelen op de omstandigheden van het weer. Die omstandigheden lijken steeds grilliger te worden. Dat is klimaatverandering. Overigens op zich niets nieuws, want door de tijd heen is het klimaat altijd aan verandering onderhevig geweest. Hoe groot of klein onze invloed er ook op is, het is van belang om erop in te spelen.

Wat daarbij niet helpt, is starre wet- en regelgeving die niet is gebaseerd op die veranderende omstandigheden, maar op de dagen van de kalender of op politieke willekeur. Ik blijf het bijzonder vinden dat mensen die het hardst roepen dat het klimaat verandert, ook het sterkst pleiten voor de starre kalenderlandbouw en de vraag om maatwerk stelselmatig afdoen als zoeken naar mazen in de wet.

Voor de land- en tuinbouw zou het goed zijn dat er in gezamenlijkheid wordt gebouwd aan een langetermijnvisie

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Politieke partijen hebben aangegeven dat er een nieuwe wind gaat waaien op het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Misschien verandert daarmee ook daar het klimaat. Mogelijk biedt dat kansen. Voor de land- en tuinbouw zou het goed zijn dat er in gezamenlijkheid wordt gebouwd aan een langetermijnvisie. De tijd lijkt er rijp voor. Een landbouwakkoord is er niet gekomen, maar met dit 'klimaat' is het interessant om te kijken of er een 'klimaatakkoord' in zit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    30 %
  • Maandag
    11° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer