Nieuwe Britse landbouwminister wil 'schade herstellen'

De nieuwe Britse landbouwminister Steve Reed wil de 'schade herstellen' die veertien jaar conservatieve politiek volgens hem heeft aangericht. Na de grote verkiezingsoverwinning van Labour is het aan hem om de groene ambities van zijn partij te verwezenlijken.

Nieuwe+Britse+landbouwminister+wil+%27schade+herstellen%27
© ANP

Volgens Reed komt zijn aanstelling in een tijd van 'enorme crisis'. Hij verwijst naar de vervuiling van de Britse rivieren, meren en zeeën en het op 'uitsterven' staan van de natuur, terwijl het vertrouwen onder boeren 'het laagste ooit is'.

'Het zal jaren duren om de schade die is aangericht ongedaan te maken. Maar het herstelwerk is nu begonnen', stelt Reed, die al jaren parlementslid is voor het Londense district Streatham en Croydon North.


Vijf prioriteiten

De nieuwe minister, die behalve landbouw ook milieu, voedsel en plattelandszaken in zijn portefeuille heeft, benoemde vijf prioriteiten voor zijn ambtstermijn. Naast het verbeteren van de waterkwaliteit wil hij van Groot-Brittannië een afvalvrije economie maken, de voedselzekerheid versterken, natuur herstellen en dorpen en steden beschermen tegen de gevaren van overstromingen.

Groot-Brittannië kampt al lang met ongekend veel neerslag. Sinds de oprichting van het Britse meteorologische instituut in 1836 viel er in achttien maanden niet zo veel regen.


Ambities van Labour

Britse boeren lijden veel schade door de vele regenbuien. De tarweoogst is al met 22 procent afgenomen. Veel agrariërs kiezen voor een regeling die de inzaai van bestuivers op braakliggende grond stimuleert om toch nog wat extra inkomen te genereren. Dat areaal is nu 558.000 hectare groot tegen 311.000 hectare vorig jaar.

Naast Reed is Daniel Zeichner benoemt als staatssecretaris op hetzelfde ministerie. Deze ervaren politicus staat bekend als milieuactivist en pro-Europees. Het duo is de drijvende kracht achter de ambities van Labour op het gebied van milieubeheer, duurzame landbouw en voedselzekerheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    26° / 16°
    10 %
  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    80 %
Meer weer