Nieuwe Oogst valt drie keer in de prijzen bij Gouden Greep

Nieuwe Oogst heeft maandag drie journalistieke prijzen in de wacht gesleept bij de Gouden Greep, een jaarlijks initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Land- en Tuinbouwjournalistiek. De winnende producties vallen in de categorieën Pionieren, Podcast en Fotografie.

Nieuwe+Oogst+valt+drie+keer+in+de+prijzen+bij+Gouden+Greep
© Johan Wissink

Bij Pionieren won camjo, podcastmaker en coördinator van het audiovisuele team David Hilberink met onderstaande explainervideo over de kloof tussen stad en platteland. De uitlegvideo was onderdeel van onderzoek van Nieuwe Oogst en het Algemeen Dagblad naar deze kloof. De video geeft overzichtelijk en snel inzicht in de achtergrond van het issue en uitleg bij de onderzoeksresultaten.


Tekst gaat verder onder video.

De jury roemde het vakmanschap. Normaal is er volgens de juryleden altijd wel een opmerking te maken over de afronding of het afwerken van een productie, maar deze explainer was naar hun oordeel tot in detail mooi afgerond en een verzorgde productie.

Multimediaredacteur René Eijsink won in de categorie Podcast met een productie over Taboer, een campagne en loket waar boeren en tuinders terechtkunnen met hulpvragen over mentale gezondheid. Taboer is een initiatief van LTO Noord, ZLTO en stichting Zorg om Boer en Tuinder. De podcast heeft oog voor de kwetsbare kant van het boerenbestaan.


Freelancefotograaf Ruben Meijerink legde in zijn winnende foto de geboorte van een kalf vast op het bedrijf van Rudie en Marjan Haarman in het Overijsselse Bathmen. Deze is genomen in opdracht van Nieuwe Oogst en verscheen in de krant van 6 januari 2023.

De fotojury noemde het een eerlijke foto. De zorg van de boer en boerin is duidelijk te zien, net als de synergie en samenwerking tussen de dierenarts en het boerenechtpaar. De jury vond de belichting knap, de ruimte was moeilijk qua licht. Toch is het Meijerink goed gelukt en was hij er precies op het juiste moment bij.


De winnende foto van Ruben Meijerink. Te zien is hoe veearts Rick Kempener van Dierenkliniek Deventer een koe met baarmoedertorsie helpt een kalf ter wereld te brengen. De jury van de Gouden Greep was onder meer te spreken over de eerlijkheid van de foto.
De winnende foto van Ruben Meijerink. Te zien is hoe veearts Rick Kempener van Dierenkliniek Deventer een koe met baarmoedertorsie helpt een kalf ter wereld te brengen. De jury van de Gouden Greep was onder meer te spreken over de eerlijkheid van de foto. © Ruben Meijerink


• Bekijk alle genomineerde producties van Nieuwe Oogst en lees meer over deze prijs voor de land- en tuinbouwjournalistiek op nieuweoogst.nl/goudengreep

De winnaars in de andere categorieën van de Gouden Greep:
• Bedrijfsreportage: Jelle Feenstra (Agrarisch Magazine) - De boer die alles veranderde
• Nieuws & Onderzoek: Jan Braakman (Boerderij) - Patstelling dreigt bij toelating glyfosaat
• Interview & Portret: Sjoerd Hofstee (Melk v/h Noorden) - Alex Datema: veel van de kritiek vind ik onterecht
• Multimediale productie: Lydia van Rooijen (Boerderij) - Tweede Kamerverkiezingen 2023

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer