'Nu geen tijd voor politiek in waterschappen'

Ondergelopen akkers, modderige gegraven greppels langs percelen, geel kleurende aardappelen, bieten en mais en radeloze telers: de uitkomst van een peiling van Nieuwe Oogst onder bijna tweeduizend telers naar de gevolgen van de wateroverlast liegt er niet om.

%27Nu+geen+tijd+voor+politiek+in+waterschappen%27
© Dirk Hol

Zo'n 80 procent van de teeltbare percelen in Nederland heeft te maken met de gevolgen van extreme neerslag dit voorjaar. Sinds 1983 is het niet meer zo nat geweest als nu.

Het extreme voorjaar volgt op een nat najaar en natte winter. Onderzoeken laten steeds zien dat extreem weer vaker voorkomt als gevolg van ons veranderende klimaat. Nederland moet zich hierop maximaal voorbereiden, zodat de risico's en de schades zo klein mogelijk zijn. Overheden zijn daarbij aan zet met de waterschappen voorop. Maar ook ketenpartijen moeten actief met telers meedenken omdat zij evengoed belang hebben bij voldoende aanvoer van aardappelen, bieten en andere gewassen.

Het extreem natte voorjaar laat eveneens zien dat de grenzen van de maakbaarheid van het watersysteem zijn bereikt. Overlast bij dit soort weersextremen is niet te voorkomen. Dit vraagt niet alleen om klimaat- en waterbewustzijn, maar bovendien om ondernemers financieel weerbaarder te maken.

De uitkomst van de peiling naar de gevolgen van de wateroverlast liegt er niet om

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De overstromingen in Zuid-Duitsland laten zien dat we over de grenzen tussen landen, regio's heen moeten kijken. Immers, het overtollige water daar komt via de waterwegen naar ons land met naar verwachting de piek in de Rijn eind deze week.

De inzet van waterschappen om ondergelopen akkers snel weer droog te krijgen, is het belangrijkst. Maar de politieke kleur in de waterschappen bepaalt tegenwoordig hoe hard zij hun best doen voor boeren. In deze overmachtssituatie mag dat niet doorslaggevend zijn. Het is in ons aller belang dat boeren kunnen boeren. Ook in extreem natte perioden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    80 %
Meer weer