Sectorraad Paarden wil meer focus op kennis paardenwelzijn
De Sectorraad Paarden wil het paardenwelzijn in Nederland verder bestendigen en verbeteren. De afgelopen jaren heeft de sectorraad instrumenten ontwikkeld om actief uit te dragen wat de leden doen om het welzijn van de dieren zoveel mogelijk te borgen. Ook is bekend geworden dat het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) niet verder wordt uitgerold. Dit vanwege achterblijvende animo.
De Gids voor Goede Praktijken, de Paardenwelzijnscheck en het Keurmerk Paard en Welzijn zijn voorbeelden van instrumenten die de sectorraad over de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd. Inmiddels blijkt dat de animo om het KPW af te nemen, achterblijft. Daarmee is het keurmerk volgens de sectorraad op dit moment niet de meest passende methode om het paardenwelzijn te verbeteren. Een verdere uitrol wordt daarom opgeschort.
Wel wordt de komende periode meer energie gestoken in het inbedden van kennis en informatie over het paardenwelzijn in onderwijs en opleidingen en het opzetten van een eigen kennis- en innovatieagenda op het gebied van paardenwelzijn. Ook wordt gewerkt aan het updaten van de Gids voor Goede Praktijken.
Praktische richtlijnen
Dit is nodig, omdat de definities van welzijn zich doorontwikkelen en wetenschap telkens nieuwe inzichten biedt. Ook in de dagelijkse omgang met paarden komen steeds nieuwe praktijken naar boven die het paardenwelzijn ten goede komen. Doel is om een gids vol praktische richtlijnen neer te zetten van waaruit iedere paardenhouder zich kan herkennen en zijn of haar bedrijf waar nodig kan nodig verbeteren.
In de Gids voor Goede Praktijken staan welzijnsrichtlijnen omschreven voor het houden en gebruiken van paarden. Aan de hand van de Paardenwelzijnscheck kan een eigenaar door het beantwoorden van een aantal vragen over waarnemingen aan het dier en de omgeving een inschatting maken van het welzijnsniveau van het paard.
De uiteindelijke doelstelling van de Sectorraad Paarden is om het bewustzijn omtrent paardenwelzijn bij houders van paarden te vergroten en hen te wijzen op verbeterpunten.
Geen nieuwe inspecties
Een aantal hippische bedrijven hebben de afgelopen jaren op basis van inspecties het KPW ontvangen. Nu dit keurmerk niet verder wordt uitgerold, worden er geen nieuwe inspecties meer aangeboden. Keurmerkhouders ontvangen geen factuur meer van Stichting Welzijn Paard. Zij mogen het bord houden en laten hangen aan de gevel als zij dat willen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Hibiscus 915CD vario
2018, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6930 (HA) #25567
Gebruikt, € 49.500
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %