Legale cannabisteler kan doorgaan, Kamer tegen pauze proef
De Tweede Kamer heeft dinsdag 5 maart tegen het voorstel van de PVV gestemd om de wietproef te pauzeren tot een nieuw kabinet aantreedt. Daarmee zijn de deelnemende gemeenten en telers een flinke tegenslag bespaard gebleven.
Gemeenten en telers hebben veel tijd, geld en moeite gestoken in het veelbesproken experiment om coffeeshops te voorzien van legaal geteelde cannabis. Het voortbestaan van de proef zou onzeker worden als de Tweede Kamer voor het verzoek had gestemd.
Uit een andere stemming blijkt wel dat het enthousiasme over het experiment in de Kamer is getemperd sinds de verkiezingen. Het kabinetsplan om de proef uit te breiden naar Amsterdam-Oost heeft het namelijk niet gehaald. De gemeenten Breda en Tilburg waren in december al begonnen, acht andere gemeenten moeten nog van start gaan.
Vorige week was tijdens het debat over de uitbreiding van het wietexperiment vooral veel kritiek te horen. René Claassen (PVV) typeerde deze als ‘geëxperimenteer met onze jeugd’. Daniëlle Jansen (NSC) had ‘serieuze bedenkingen’ bij de uitbreiding en liet in het midden of ze voor het plan was om de proef 'on hold' te zetten. Haar partij heeft uiteindelijk tegen uitbreiding gestemd, maar ook tegen de pauzeknop. Hetzelfde geldt voor BBB.
Het stemgedrag laat zien dat de VVD alleen komt te staan als warme pleitbezorger van het wietexperiment als de partij een (gedoog-)coalitie vormt met PVV, NSC en BBB. Geen van deze drie partijen was voor uitbreiding. De PVV vindt zelfs dat het wietexperiment helemaal moet stoppen.
Tien wiettelers
De Groningse wietteler Q-Farms is blij dat de proef met het legaliseren van wiet kan doorgaan. Het bedrijf is een van de tien wiettelers die daaraan meedoen. Algemeen directeur Claas van Os is opgelucht dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor het door laten gaan heeft gestemd.
‘Zoals we uiteindelijk al jaren aan het knokken zijn en zoals ook de Nederlandse bevolking vindt dat er gereguleerd moet worden. Een van de belangrijkste punten van de proef is normalisering van de cannabismarkt. De proef is een van de manieren waarop je dat kunt doen, er zijn geen alternatieven’, aldus Van Os.
Volgens Van Os is de gemiddelde teler aan de opstartfase zo'n 30 miljoen euro kwijt. Q-Farms hoorde in 2021 dat het bedrijf mee mocht doen aan de proef. Uitstel had de wietteler zo'n 500.000 euro tot 1 miljoen euro schade per maand gekost, zegt Van Os. Q-Farms is op dit moment bezig met de bouw van een teeltlocatie in het Groningse Veendam.
Onbehoorlijk bestuur
De Groningse teler Holigram noemt het ‘prima’ dat de proef niet is uitgesteld. ‘Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn geweest’, zegt teler Jetze de Raad. Holigram bouwt een productielocatie in het dorp Nieuw-Beerta in de gemeente Oldambt.
‘Voor telers zou uitstel catastrofaal geweest zijn, want we steken enorm onze nek uit met het bouwen van professionele faciliteiten met kundige mensen’, zegt De Raad. Ook zou het veel geld hebben gekost. Hij mikt op zo'n 45 fulltimebanen op de locatie, die zo'n 23 miljoen euro kost.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson RK 802-TRC
2023, € 23.000
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
Krone KW7.70 schudder
2004, P.O.A.
-
John Deere - 6120M CQ
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %