Methaanemissie in melkveestal kan betrouwbaar worden gemeten met sensor
Wageningen Livestock Research heeft een sensor getest voor het meten van de lage methaanconcentratie in een melkveestal. De onderzoekers concluderen dat deze betrouwbaar is. Daarmee is het de eerste betaalbare sensor die geschikt is voor dit doel.
De meeste sensoren die methaanconcentraties meten zijn gemaakt voor hoge concentraties die tot explosies kunnen leiden. Maar de methaanconcentraties in melkveestallen liggen 1.000 tot 10.000 keer lager dan deze laagste explosiegrens. Het onderzoek van Wageningen Livestock Research begon daarom met het opstellen van de eisen waaraan een methaansensor moet voldoen wanneer deze wordt ingezet in melkveestallen. Het meetbereik, de betrouwbaarheid en de prijs waren de belangrijkste.
Daarna zijn verschillende bedrijven benaderd met de vraag of zij een methaansensor beschikbaar hebben die aan deze eisen kan voldoen of bereid waren deze te ontwikkelen. De methaansensoren van ABB en Axetris voldeden aan de eisen en zijn vervolgens getest in het laboratorium en de praktijk.
De geselecteerde methaansensoren zijn uitvoerig op de proef gesteld in het laboratorium. Vervolgens zijn ze in de buitenlucht getest en vergeleken met referentiemetingen. Ook hierin bleken zowel de ABB als de Axetris goed te presteren.
Robuustheid in praktijkomstandigheden
Vanwege de lagere prijs en robuustheid voor metingen onder praktijkomstandigheden is er uiteindelijk voor gekozen om voor de sensor van Axetris een validatietraject te doorlopen volgens het ontwikkel- en validatieprotocol. In deze test zijn vier Axetris-sensoren gedurende een jaar in vier verschillende melkveestallen geplaatst. In die tijd is er acht keer per bedrijf een referentiemeting verricht waarmee de sensorwaarden zijn vergeleken. Hieruit bleek dat de Axetris LGD Compact-A inderdaad geschikt is om methaanconcentraties in melkveestallen tussen 0 en 100 parts per million betrouwbaar te meten.
Er staan ook nog vragen open. Zo is het belangrijk om naast de methaanconcentratie in de stal ook de concentratie van de lucht te meten die de stal binnenkomt van buitenaf. Of de genoemde sensor daarvoor geschikt is, is nog onduidelijk. Voor continue emissiemetingen in natuurlijk geventileerde stallen is ook een betrouwbare sensor voor CO2 in de stal en buitenlucht nodig. Hiervan is het aanbod veel groter en de verwachting is dat er ook daarvoor betrouwbare sensoren beschikbaar zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland Tractor, compact Boomer 35 (LH) #276259
Gebruikt, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers FOREST XL 9-310-2 R62
Nieuw, € 11.750
-
John Deere Tractor 6R 155 (LH) #433569
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %