Zuid-Holland sluit gedwongen uitkoop boeren toch niet uit
Gedwongen uitkoop van boeren is niet langer onbespreekbaar in de provincie Zuid-Holland. Vorig jaar legden GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord nog vast dat er geen verplichte onteigening 'ten behoeve van stikstofreductie' plaatsvindt.

Mogelijk gaat er in de komende jaren wel gedwongen uitkoop plaatsvinden voor de realisatie van natuur, om zo in 2027 te kunnen voldoen aan de Zuid-Hollandse opgave voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Gedwongen onteigening wordt een optie in Zuid-Holland als Provinciale Staten binnenkort instemt met een voorstel van het college.
Dat wil een volledige schadeloosstelling kunnen bieden aan zo'n zeventig ondernemers die gezamenlijk bijna 300 hectare grond bezitten in zeven gebieden die volgens Zuid-Holland 'cruciaal' zijn om te kunnen voldoen aan de NNN-opgave. Het gaat om gebieden in de gemeenten Alblasserdam, Molenlanden, Goeree-Overflakkee, Voorne aan Zee en Zuidplas.
Afronding natuurnetwerk
De provincie heeft die gronden nodig voor de afronding van het natuurnetwerk - in totaal 45.000 hectare - en moet daarom afspraken maken met de betreffende eigenaren. Zuid-Holland wil dat aantrekkelijker maken door een hogere vergoeding te geven dan nu. Naast de getaxeerde marktwaarde van de grond en de panden daarop, krijgt de ondernemer ook geld voor onder meer een eventuele verhuizing en juridische ondersteuning.
Om aan de Europese regels voor staatssteun te voldoen, kan de provincie Zuid-Holland volledige schadeloosstelling alleen aanbieden als het ook bereid is om - in het uiterste geval - over te gaan tot gedwongen onteigening.
Gevoelig bij BBB
Dat ligt vooral gevoelig bij coalitiepartij BBB, die hier fel op tegen is. Toch steunt BBB volgens fractievoorzitter Hans Veentjer het voorstel. 'Wij willen de beste regeling voor onze boeren en daarvoor is dit besluit helaas nodig. De enige reden om nu voor te stemmen, is dat hiermee een ruimhartigere vergoeding mogelijk wordt voor de boeren die toch al wilden stoppen.'
In het geval onteigening nodig blijkt te zijn om de natuurdoelen te halen, iets wat de provincie slechts in een enkel geval verwacht, dan moet Provinciale Staten daar goedkeuring voor geven. 'Dan zullen wij tegen stemmen', aldus Veentjer.
Zuid-Holland verwacht dat de kosten voor de NNN-aanleg met 8 tot 10 miljoen euro stijgen als het een volledige schadeloosstelling aanbiedt in deze zeven gebieden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TS1401 zijafleg hark
2008, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TM 3217
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %