5 vragen over de bronaanpak van de ammoniakemissie
Voor het verlagen van de methaanuitstoot is dagelijkse mestverwijdering ideaal met 90 procent minder emissie. De ammoniakuitstoot daalt hooguit 51 tot 70 procent. Dichte vloer en waterkanaal zijn breekpunten, blijkt uit onderzoek door Wageningen University & Research (WUR).
Wat is er onderzocht?
Op twee bedrijven is bronaanpak van De Hoeve Innovatie bij kraamzeugen, gespeende biggen en vleesvarkens een jaar lang vergeleken met een traditioneel systeem. Uitgangspunt is dagelijkse verwijdering van de mest uit de stal door spoelen of aflaten.
Een klein deel van de mest komt in een waterkanaal of waterpan. De dichte vloer is hier 60 procent bij de vleesvarkens en gespeende biggen, terwijl het traditionele systeem 40 procent dichte vloer heeft bij de vleesvarkens en volledig rooster bij de gespeende biggen.
Waarom is minder methaan belangrijk?
De methaanuitstoot uit de stal daalt bij bronaanpak gemiddeld ruim 90 procent (minimaal 80 tot meer dan 95 procent). Dat is meer dan de onderzoekers hadden verwacht. Varkenshouders hebben hier nog geen profijt van. Maar omdat methaan een 27 keer sterker broeikasgas is dan kooldioxide (CO2) is dit voor de varkensvleesketen van groot belang om te voldoen aan de 49 procent daling van de broeikasgassen in 2030 en het klimaatneutraal zijn in 2050.
Het effect op ammoniak is onvoldoende?
Bij gespeende biggen is de gemiddelde ammoniakreductie van 70 procent wel hoog, maar haalt het systeem niet de 85 procent die in Brabant al komend jaar verplicht is en in 2028 in heel Nederland. De reductie bij de vleesvarkens komt uit op 54 procent en bij de kraamzeugen op 50 procent.
Hoe komt dit?
Oorzaken zijn het weglaten van de mestkoeling (vanwege extra energiekosten) en het niet schoonsproeien van het mestkanaal. En er is onvoldoende water toegevoegd aan het waterkanaal. Daarnaast is hokbevuiling een breekpunt. In de biggenafdeling op het bedrijf waar dit wel goed onder controle is, daalt de ammoniakuitstoot wel met 90 procent. Het andere bedrijf komt maar tot 44 procent.
Hoe nu verder?
Met sproeien van de roosters en het mestkanaal en meer water in het waterkanaal is een flinke stap te zetten. De combinatie met spoelen van het waterkanaal is al in onderzoek. Continu meten van de emissies kan zorgen voor snel ingrijpen en daarmee hokbevuiling helpen voorkomen. Verder is gedeeltelijke onderafzuiging met een kleine luchtwasser bij de vleesvarkens een optie.
Bronaanpak blijft van belang, want de gezondheid en resultaten kunnen er forse sprongen voorwaarts mee maken die tot 10 euro per vleesvarken extra opleveren, blijkt uit het door LNV en provincie Noord- Brabant gesponsorde onderzoek.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120R (LH) #29959
Gebruikt, P.O.A.
-
Niemeyer DRS 850 TWIN
Gebruikt, € 4.750
-
Sep 2 wielige tuinfrees, maaibalk, maaimachine
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA 8121
2011, € 13.000
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %