Nieuwe versie Aerius op komst, nieuwe aanvragers aangeraden te wachten

De nieuwste versies van Aerius Calculator en Aerius Monitor worden donderdag 5 oktober gelanceerd. Nieuwe aanvragers wordt aangeraden te wachten tot de nieuwe versie om dubbel werk te besparen.

Nieuwe+versie+Aerius+op+komst%2C+nieuwe+aanvragers+aangeraden+te+wachten
© Twan Wiermans

De actualisatie bevat de recente inzichten uit metingen en wetenschappelijk onderzoek over de stikstofuitstoot en -neerslag. Op deze manier wordt bij toestemmingsverlening en monitoring uitgegaan van actuele gegevens. Onderdeel van de actualisatie dit jaar is bijvoorbeeld het verwerken van de uitkomsten van het onderzoek over de herziening van de Kritische Depositiewaarde (KDW).

Gegevens over en inzichten in bijvoorbeeld bronnen die stikstof uitstoten, rekenmodellen, habitattypen of leefgebieden in natuurgebieden ontwikkelen zich voortdurend, ook als gevolg van veranderende omstandigheden. Deze data komen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en van kennisinstituten als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), TNO en Wageningen University & Research (WUR).


Opnieuw berekenen

Bij vergunningverlening is het verplicht om uit te gaan van de meest actuele versie van Aerius. Dat houdt in dat het vanaf 5 oktober dus verplicht is om de 2023-versie te gebruiken. Dat betekent voor lopende procedures dat er een nieuwe berekening uitgevoerd moet worden. Voor nieuwe aanvragen kan het, gezien de doorlooptijd van aanvraag tot besluit, daarom verstandig zijn om met de berekening te wachten op de nieuwe versie.

Aerius Calculator wordt gebruikt om de stikstofneerslag van activiteiten op stikstofgevoelige natuurgebieden te berekenen en dient als hulpmiddel voor toestemmingsverlening. Aerius Monitor geeft­ informatie over de huidige en verwachte stikstofneerslag in beschermde natuurgebieden. Met deze gegevens is inzichtelijk of en in welke mate de KDW wordt overschreden.


De lancering van de nieuwe Aerius Calculator en Monitor werd vorig jaar omgeven door problemen. De actualisatie werd uiteindelijk pas begin 2023 ingevoerd, vanwege de fout die werd geconstateerd in de lijst met honderd grootste ammoniakuitstoters. Om te voorkomen dat de gemaakte fout met emissiefactoren ook door zou werken in de nieuwe versie van Aerius, wilde het RIVM eerst nader onderzoek doen. Dat instituut is verantwoordelijk voor Aerius.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer